Лаборатория

Начало | Лаборатория | Магнитният гребен

Магнитният гребен

Аз детето | 2013-04-18

Магнитният гребен

Всички знаем какво са магнитите и че те привличат всички железни предмети към себе си. Но знаете ли, че и гребенът може да се превърне в магнит? Ако искате да разберете как, направете този забавен, лесен и интересен експеримент.

За експеримента ще са ви необходими:
гребен
вълнен шал
късчета хартия

Какво трябва да направите:
Първо разпръснете хартиените късчета върху маса или където решите. След това потъркайте гребена във вълнения шал, като го движите енергично напред-назад около минута. След това поднесете гребена над хартиените късчета и го приближавайте до тях. Наблюдавайте какво ще стане...

Защо се получава така?
Всички предмети имат определен електрически заряд. Той може да бъде положителен или отрицателен. В момента, в който потъркате гребена в шала, той се зарежда със статично електричество. Това става, защото отрицателният заряд от шала се пренася при триенето върху гребена и два отрицателно заредени предмета се отблъскват взаимно, но един положителен и един отрицателен се привличат. В случая гребенът е с отрицателен заряд, а късчетата хартия имат положителен заряд и затова гребенът ги привлича.

Вижте още:
Жадната чашаКоментари
3 коментара

Таня , 12 г.,

Публикувано на 18.04.2013

Учили сме за това по човек и природа.

Диди , ,

Публикувано на 20.04.2013

Да, и аз съм го учила. Пробвала съм го и понякога се получава. ЕДно момче пробва да натърка с балон котката си и да запели балона на дъска! Беше много ЗАБАВНО! :)

Бела и конете , ,

Публикувано на 18.03.2022

Електричеството и магнетизма са две свързани понятия. Тук гребенът е наелектризиран отрицателно, а хартията е положително заредена. Двете тела си взаимодействат като магнити. Междудругото и северният и южният полюс на магнита се привличат. Зарядите могат да се разделят, но полюсите на магнита не могат-колкото и да раздробяваме един магнит, той винаги ще има два полюса-северен и южен. Земята е един огромен магнит и затова има Северен полюс и Южен полюс. А и без това ядрото на Земята е метално. :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град