интересно

Начало | интересно | Любимият музей на децата от Бургас е обновен и още по-интересен

Любимият музей на децата от Бургас е обновен и още по-интересен

Аз детето | 2018-03-20

Любимият музей на децата от Бургас е обновен и още по-интересен

Любимият музей на децата – Природонаучният, отвори врати напълно обновен.

„Благодаря на Община Бургас за изключителната помощ, която ни предостави за реализирането на проекта за обновяване на музея. Средствата за ремонт са по програма „Красива България“ и от Общината. Благодарности и на Областна управа за бързото изготвяне на необходимите документи по програмата.“, заяви директорът на РИМ-Бургас Милен Николов.

„Днес отново сме в любимия музей на децата, но този път той е обновен и допълнен с нови витрини, експонати и предизвикателства, насочени към посетителите. В цял свят музеите са визитните картички на всеки град пред жителите и гостите му. Затова и Община Бургас веднага откликна на Регионалния исторически музей и помогна да се реализира проектът за основен ремонт на сградата – паметник на културата, която е дом на природонаучната експозиция. Поздравявам служителите на музея, които извършиха голяма част от обновителните дейности на витрините и помещенията“, сподели заместник-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Веднага след официалното откриване гостите разгледаха обновените витрини и експонатите в музея. Една от изненадите за малки и големи е новата витрина, която още от вратата привлича погледа на посетителите. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море – афалата, муткура, черноморския делфин и тюлена. В приземния етаж на музея може да се види още диорама (умален макет на реално съществуваща местност), която показва нагледно как се образуват и нарастват минералите и кристалите под земята. Тя е изградена с калцитните друзи (кристали, сраснали в единия край в обща основа и оформени само откъм другия край), които са намирани в затворените вече Бургаски медни мини.

Експонатите са допълнени от четири интерактивни сензорни екрана, които предоставят на посетителите възможност да получат допълнителни изображения и интересна информация за тях. Музейните витрини са обновени като са съобразени с всички съвременни изисквания за по-добро съхранение на експонатите и тяхното представяне. Експозицията е допълнена с нови изображения и двуезични текстове.

Сградата на улица „Константин Фотинов“ № 30 в Бургас е построена през 1896 година за семейството на бургаския доктор Куцодимитрос. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей през 1985 година, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение.

Източник на информацията burgas.bgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град