зоокът

Начало | зоокът | Колко щъркели могат да се излюпят в едно гнездо? Ако са от с. Великан цели седем!

Колко щъркели могат да се излюпят в едно гнездо? Ако са от с. Великан цели седем!

Аз детето | 2018-07-17

Колко щъркели могат да се излюпят в едно гнездо? Ако са от с. Великан цели седем!

Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година поставиха рекорд с броя на своите малки – цели седем, информират от Българското дружество за защита на птиците. Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка, посочват те.

Информацията за уникалното семейство дойде от местни хора в селото – Йовчо Делчев и Александър Александров, които всяка година информират Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за най-известните пернати обитатели на с. Великан. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от обикновено. По време на мътенето друг мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Семейството успява да прогони натрапника, но по време на битката женската оставя яйцата за около час, което е критично в периода на мътене. Въпреки това малките се излюпват и изумяват селото със своята численост.

Най-често щъркелите снасят между две и четири яйца, като има наблюдения и на шест малки в едно гнездо. Числото от седем обаче е изключителна рядкост и досега не е имало сигурни данни за подобен случай в страната. Седемте щъркелчета са на възраст около месец и половина и след две седмици ще започнат първите им опити за летене. Всеки може да наблюдава на живо друго известно семейство щъркели от с. Ярлово в канала на БДЗП Live stream. Те са само четири, но пък точно сега се учат да летят и е доста интересно.

Снимка: БГНЕСКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град