сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Как да правим хубави снимки

Как да правим хубави снимки

А. Хадживасилев | 2005-10-21

Как да правим хубави снимки

Обичате ли да правите снимки? Разбира се, кой не обича. Чрез фотографията може да уловите уникален момент, който може да не бъде забелязан от другите хора с просто око. Но за да впечатлите своите приятели и познати е добре да знаете някои от основните правила и понятия във фотографията.

Гледна точка
Търсете по-нестандартна гледна точка, от която да снимате своя обект. Нещата изглеждат винаги по-интересни от по-високо или по-ниско от нивото на очите. Ако искате да снимате в по-едър план е добре да се приближите максимално до обекта, а не да използвате Zoom, за да избегнете размазване на кадъра.

Композиция
Това е един от най-важните елементи във фотографията. Слагането на обекта в средата на снимката е абсолютно погрешно! Съществува тъй нареченото "златно сечение", което разделя кадъра на 9 части. Зоните, в които линиите се пресичат са най-подходящото място за разполагане на сюжетно важния обект.

Присъствието на човешка фигура или движещ се обект внася винаги разнообразие и динамика в композицията.

Дълбочина на рязкост
Тя определя каква част от заобикалящите обекти (фон) ще са повече или по-малко видими спрямо равнината на фокуса. Дълбочината на рязкост зависи от много фактори като вид на обектива, съотношение на скорост и диафрагма (бленда). Ако фотоапаратът ви има ръчни настройки може да изберете съответно по-голяма дълбочина на рязкост – при по ниска скорост (TV) и по-голяма диафрагма (AV) и обратното. Няма строго правило за избирането на дълбочина на рязкост. Тя зависи единствено от художественото ви решение.Коментари
5 коментара

Вилимира , 10 г.,

Публикувано на 27.06.2008

Аз всеки ден излизам на вън към 5 вечерта и играя с децата.

Невизимата , 16 г.,

Публикувано на 06.09.2008

Може ли да допълня малко информацията?? Също така основна роля в снимката играе и светлината. При по-съвременните апарати светлинните ефекти могат от части да се компенсират с функциите за имитация на фото филтър. Но идеалните часове за правене на снимки на открито в същност са обедните и времето по залез слънце. По обед слънцето осветява обилно обектите и така лентата или цифровото изображение получават най-много информация за цвят. Привечер концентрацията на лъчи се засилва, което води до същият ефект.
Послепис:"Аз всеки ден излизам на вън към 5 вечерта и играя с децата." - това какво общо има с фотографията?? 5 е време за снимки, не за игра ;)

Дида Нанчева, 6 г.,

Публикувано на 15.02.2009

аз обичам да снимам

fd fd, df г.,

Публикувано на 20.05.2011

segA SE ZANIMAVAM S ALBUM ZA CVETIA V INTERNET

Anna Serbezova, 8 г.,

Публикувано на 04.12.2011

az obi4am da snimam namoqt telefon

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град