Инициативи

Начало | Инициативи | Имате жива коледна елха и живеете в Бургас – тогава я засадете!

Имате жива коледна елха и живеете в Бургас – тогава я засадете!

Аз детето | 2023-01-03

Имате жива коледна елха и живеете в Бургас – тогава я засадете!

Акция по засаждането на живи коледни дръвчета, които са били използвани за украса по празниците, организира на 7 януари сдружение „Зелена Странджа“ в двора на Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ в Бургас. За целта организаторите осигуряват инструменти, професионални съвети и помощ при засаждането. Те препоръчват желаещите да се включат да са облечени в подходящо облекло и да дойдат с добро настроение.

Акцията е част от кампанията „Жива елха“, която сдружението с нестопанска цел организира ежегодно вече от около пет години, поясни за БТА нейният председател Владимир Димитров. Той допълни още, че всяка от акциите досега се е провеждала в квартални и училищни градинки в Бургас. При всяка се засаждат средно между 10 и 15 дръвчета, а участие взимат между 20 и 30 души, които, макар и да не носят дръвче, се включват с помощ. Последната им подобна акция в началото на 2022 г. се проведе в двора на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в морския град, допълни той.

От „Зелена Странджа“ съветват преди да бъдат донесени за засаждане, дръвчетата да бъдат огледани. „Ако на иглолистното дърво му падат игличките (листата) и общият му външен вид е болнав – жълтее, има оголени клонки – то, за съжаление, вероятно не е издържало на стреса и няма смисъл да го засаждате. Ако все още е свежо зелено и не му падат игличките, го изнесете на хладно място (тераса, веранда, двор), но не и на отрицателни температури. Полейте го обилно с вода и помислете къде ще го засадите в близките дни.

Организаторите предупреждават, че при неблагоприятни климатични условия като минусови температури, дъжд или сняг, акцията ще бъде отложена за друга дата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град