забавна наука

Начало | забавна наука | Илон Мъск – мечти, които стават реалност

Илон Мъск – мечти, които стават реалност

Аз детето | 2018-07-18

Илон Мъск – мечти, които стават реалност

В началото на 2018 г. всеки говореше за този човек. Целият свят направо се тресеше от новини: една кола с манекен и музика чуваща се от кабината беше изпратена към Червената планета Марс на борда на ракета! Това е нещо, което до този момент никой не се беше осмелявал да осъществи. Ето по този начин всички научиха името на изобретателя, милиардер от списъка на списание „Forbs“ Илон Мъск! Вие също сте чували вече това име – просто няма начин да не сте, освен ако не живеете в пещера без ток и интернет. Но знаете ли кой точно е този мечтател?

Илон Мъск е определян като „човек-ракета“, изобретател, гений на нашето време. Родом от Южна Африка, той е основател и собственик на американската компания SpaceX, чиято основна цел е да създава техника за покоряване на космоса. Този непоправим мечтател още от съвсем малък бил заинтересуван от това хората да колонизират Марс и ето че тази година е с една крачка по-близо до тази звучаща невъзможно мечта. Изобретателят постигнал това като създал супер мощната ракета „Falcon Heavy 9“. Изстрелването ѝ развълнува целия свят и беше наблюдавано на живо или на запис от хиляди хора от всяко кътче на планетата Земя. Не всеки ден се вижда такова чудо! Освен това Мъск изстрелва ракетата заедно с капсула в която се намира личният му електрически автомобил. На волана седи пластмасов манекен на име Стерман, а в колата на непрекъснато повторение свири песента на Дейвид Бауи „Space Oddity“. В този момент необичайната ракета се носи в космическото пространство в курс към орбитата на Марс.

Искате ли да видите този велик полет към космоса? Тогава изгледайте записа от изстрелването публикуван от SpaceX!

Но защо въобще му е на този човек да прави нещо подобно се питате вие! Много просто: неговата главна мечта е да предлага на хората космически екскурзии до повърхността на Червената планета! Това е невероятно, нали? Макар че през годините Мъск е изтърпял много шеги по тази тема той продължава да преследва мечтата си и освен това е доказал, че ракетата също така може да доставя полезни товари на космонавтите. Falcon Heavy 9 е най-мощната и най-тежката ракета-носител в света. Тя може да пренася до 64 тона товар – например някой сателит. При това отделно от теглото на екипажа, пътниците и горивото. Никое друго ракетно превозно средство не може да носи толкова тежък товар. Не е изненадващо, че името на ракетата от английски се превежда като „тежък сокол“. Но най-интересното предстои. След като ракетата изпълни мисията си, тя може да се върне към специално оборудвана платформа на Земята и може да бъде използвана отново!

Стартирането на Falcon Heavy 9 донесе на разработчика си популярност в световен мащаб. Но как е успял Илон да постигне всичко, което има сега? Ще разберете следващия път, защото историята му е много интересна и заслужава да бъде разказана цялата! Следете ни и ви очакват куп интересни факти за най-популярния съвременен изобретател в света!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град