новини детски

Начало | новини детски | И децата с шофьорска книжка за колело

И децата с шофьорска книжка за колело

Аз детето | 2016-06-13

И децата с шофьорска книжка за колело

Децата задължително да изкарват книжка за управление на велосипед, мотопед, както и за пешеходец в седми клас. Тази промяна да залегне в Закона за образованието и науката, настояват от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, съобщава в. „Телеграф“.

Предложението е било обсъждано в МВР на 7 юни на последното заседание на комисията. Идеята е заимствана от Франция. „Във френския закон за училищното образование съществува стройна система за обучение на учениците за безопасно участие в движението по пътищата. В нашия закон за предучилищно и училищно образование няма и една дума за безопасност“, категорични са от полицията.

Затова от МВР настояват децата задължително да започнат да се обучават как да се държат на пътя като пешеходци, велосипедисти и мотопедисти, за да не пострадат. След теория и практика в седми клас, те ще получават сертификат за безопасност. „Без този документ няма да могат да придобиват правоспособност за управление на моторно превозно средство, когато навършат пълнолетие“, уточниха от МВР.



Коментари
1 коментар

в в, в г.,

Публикувано на 17.06.2016

Голяма глупост. моите деца ще изкарат такъв документ /аз също съм минавал такива курсове в училище, но книжки така и не ни дадоха - щото 99 пр издържаха/ А онези , които не могат да четат ще ми се развяват по пътищата с по 200-300 коня. Ами туристите? Те като дойдат тук как ще карат рикши , велосипеди , и електро такива?

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град