новини детски

Начало | новини детски | Хитовият български филм „Доза Щастие“ става част от учебната програма

Хитовият български филм „Доза Щастие“ става част от учебната програма

Аз детето | 2019-11-14

Хитовият български филм „Доза Щастие“ става част от учебната програма

Първият пълнометражен филм на Яна Титова „Доза Щастие“ беше видян от над 10 000 зрители още в първите дни след премиерата и предизвика масивна емоционална вълна от коментари сред родителите. Голяма част от мненията бяха, че всяко семейство задължително трябва да посети прожекция на филма, а „Доза Щастие“ трябва да бъде излъчван и в училищата.

Филмът, пресъздаващ истинската история на журналистката Весела Тотева, описана в биографичната ѝ книга „Падение и спасение“, вече официално е включен в образователните инициативи на Министерството на образованието и науката, свързани с превенция на зависимостите. Историята на Весела и нейната дъщеря Валя показва по убедителен и въздействащ начин колко опасно може да бъде за един млад човек да допусне грешка въз основа на малкото си опит и информираност.

Общите усилия на екипа, създал лентата, и МОН ще позволят на преподаватели от 29 града у нас да организират за учениците групови посещения в избрани киносалони на преференциални цени. В списъка влизат Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Шумен, Ямбол и други. Каузата цели да даде гласност на проблема и да запознае младите хора на достъпен език с рисковете, които употребата на наркотични вещества носи за живота и здравето им. Кампанията продължава в периода 11-30 ноември, като прожекциите с преференциални условия са съобразени с възможностите на учебната програма и обхващат часовия диапазон от 12 до 17 ч. в делнични дни. Посещението се счита като проведени 2 часа на класния ръководител. Посетителските групи следва да включват минимум 10 ученици, а цената за посещението е между 4 и 7 лева.

За преподавателите, които придружават групата, ще бъде осигурен безплатен достъп до прожекцията. Пълният списък с кина е достъпен на официалния сайт на филма: https://a-dose-of-happiness.com/mon/.

Действието в „Доза Щастие“ се развива през 90-те години, но филмът е актуален за всяко едно време, както и самата тема, която засяга. Режисьорът Яна Титова споделя: „Много сме щастливи, че успяхме да постигнем успех и да осъществим тази съвместна инициатива. От самото начало искахме нашият филм да бъде видян от децата и да бъде едно естествено продължение на това, с което се занимаваше Весела, лично и чрез фондацията си „От другата страна“. Вярваме, че прекият пример, вплетен в тази история, е най-добрият път да покажем на децата, че е важно да правят информирани избори. Зависимостите са навсякъде около нас, във всякакви форми и ще се радваме да има един по-отворен дебат по темата. Дори и да предотвратим грешния ход за едно-единствено дете, за нас това ще е победа.“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град