игри в дома

Начало | игри в дома | Гратаж – лесна и красива техника за рисуване

Гратаж – лесна и красива техника за рисуване

Аз детето | 2020-05-11

Гратаж – лесна и красива техника за рисуване

Ако обичате да рисувате, но вече ви е писнало да рисувате само с моливи и боички, то имаме за вас едно страхотно предложение. Опитайте техниката гратаж. Гратажът по своята същност е имитация на гравюра. Хартиеният носител се покрива с восък или парафин, следва грундиране в някакъв тон, след което с издраскване се получава рисунъкът. Гратаж също така е вид сюрреалистична техника на рисуване, която става много популярна след появяването на акрилните бои. Боите се нанасят и още докато са мокри се започва отнемане на слоеве от боята. Акрилните бои са много удобни и подходящи за такава техника. Известни гратажи има от Макс Арнст и Хуан Миро. По-просто казано, гратажът е рисуване чрез надраскване на хартия или картон с остър инструмент. Известните художници използват само бял фон и черен цвят или пък черен фон и бял цвят. Но ние сега ще ви покажем как да нарисувате рисунка с тази техника в различни цветове и тя ще се получи много интересна и оригинална.

За рисунката ще ви трябват:
обикновен лист хартия и дебел бял картон – важно е размерите им да са еднакви
молив
писалка, която вече не пише
бои гваш – различни цветове, продават се в почти всяка книжарница
четка
свещ

Следвайте стъпките:

1. Вземете картона и нарисувайте на него хаотични форми, както ви дойде. Трябва да са на целия картон.

2. След това добре ги оцветете в различен цвят с боите. С каквито цветове решите, но да са различни. Можете например да използвате само топли цветове или само студени или пък само цветовете от дъгата. Цветовете трябва да са плътни, ако трябва оцветете, изчакайте да изсъхне и оцветете отново. След това пак изчакайте да изсъхне.

Трябва да се получи нещо такова:

Малък съвет: добре е да използвате по-светли и ярки цветове, те ще направят по-добър контраст с черния фон.

3. След като боята изсъхне, можете спокойно да преминете към следващата част. Вземете някоя ненужна свещ и щедро натъркайте с нея рисунката. Важното е да има дебел слой восък върху нея, така следващата стъпка ще бъде много по-лесна. Трябва да се образува бял слой, както е на снимката – тогава всичко ще е точно. Ако трябва натъркайте няколко пъти.

4. Това е най-основната стъпка. След свещта покрийте листа с плътен слой черен гваш. Не трябва да остава нито едно място непокрито.

5. Докато листът съхне, нарисувайте рисунката си с молив. Може да е каквото решите. Ние сме избрали цветя. За начало се рисуват кръгчета и чертички за обозначение и място на бъдещите цветя, както и да се види как ще изглеждат така разположени.

6. След това се оформят и самите цветя. Тяхната форма, размери и листа можете да си измислите сами. Нека бъдат различни и оригинални, това ще придаде на рисунката оригиналност. Към цветята можете да добавите и детайли – пеперуди, пчели и каквото решите.

7. След като картината е готова трябва да я пренесете на черния лист. Как става това? Много лесно.

Поставете черния картон. Отгоре сложете скицата на рисунката си, така че ъглите на листа и картона да съвпадат. Вземете писалката и с лек натиск повтаряйте контурите на вашата рисунка. Така вашата рисунка ще се отбележи на черния картон. Когато махнете листа ще видите, че контурите на рисунката ви са се пренесли върху картона.

8. И сега следва голямото забавление. От получените контури махайте черната боя. Ако не става с писалката, опитайте с монета. Ако восъкът под боята е плътен слой, както казахме, ще става много лесно.

9. След това можете по желание да добавите още малко цвят към цветята, всичко зависи от вашето въображение.

Това е, рисунката е готова. Така можете да правите и черно-бели рисунки, също е доста ефектно. В този случай картонът не се оцветява, а направо се втрива със свещта и се покрива с черен гваш. Така направените рисунки приличат на гравюри и просто изглеждат невероятни.

Успех в творчеството!

Снимки: pustunchik.uaКоментари
2 коментара

Деяна Касърова, 8годи г.,

Публикувано на 15.05.2020

доста трудно но много красиво

Yoana Jhivkova, 9godi г.,

Публикувано на 02.06.2020

Много хубаво и сложно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град