България

Начало | България | „Горската пътека на приказките“ във Врачанския балкан, мястото, където приказките оживяват

„Горската пътека на приказките“ във Врачанския балкан, мястото, където приказките оживяват

Аз детето | 2018-10-22

„Горската пътека на приказките“ във Врачанския балкан, мястото, където приказките оживяват

Няма дете по света, което да не обича приказките. Всяка е толкова прекрасна и вълшебна. Пренася ни в невероятни светове, от които после ни е трудно да се измъкнем. В приказките можем да постигнем всичките си мечти, че и повече. Лошото на приказките е, че почти никога не могат да станат реалност... досега.

Много дълбоко, точно като в приказка, в тъмните и загадъчни борови гори на Врачанския Балкан се крие и чака да бъде намерена пътека изпълнена с приключения и природна красота. Но това не е просто една странна горска пътека, това е чудната „Пътека на приказките“. Замислена като образователен маршрут за деца, тя е също толкова атрактивна и за възрастни туристи, защото е идеален вариант за разходка. Ето какво ви очаква там!

Пътеката пълна с приказки е изградена още през 2001 година в местността „Горски дом“ на територията на природен парк „Врачански Балкан“. Предполагаме сте чували за него, нали? Пътеката се намира на около 20 км от град Враца, в посока пещерата Леденика. Входът ѝ е непосредствено до почивна база „Горски дом“, откъдето започват и два други екомаршрута – „В света на екологията“ и „Горска пътека на здравето“ (открита през февруари 2013 г.). Само на няколкостотин метра по протежението на асфалтовия път и вече ще бъдете под сянката на гъстата борова гора и чистия хладен въздух, който несъмнено ще изостри вашето любопитство и сетива.

„Пътеката на приказките“ предлага една невероятно забавна и в същото време полезна разходка, изпълнена с весело настроение, игри и вълшебни приказки.

Невероятното приключение започва още в началото на пътеката, където симпатично джудже ви обещава страхотно прекарване и веднага ви запознава с цялата история на Червената шапчица, която можете да прочетете на един дъх от „страниците“ на голяма дървена книга, закачена на близкото дърво. С това разбира се приключението тепърва започва. Ако смеете да влезете по-дълбоко в гората и да минете по пътеката, защото не се знае дали там няма да ви очаква и някой вълк, ще видите още много истории за горски обитатели като Хитрата лисица, Големия лош вълк, мишчицата Гризла. В „Пътеката на приказките“ не ви очаква само четене обаче. Ако след всички тези чудновати герои мислите, че можете да влезете още по-навътре ви очакват съоръжения за катерене, които ще ви поставят в истинско забавно изпитание. Лабиринт от мостчета и стълби, водещи към красива панорамна гледка. По пътя ще се насладите и на поучителна информация за други български забележителности. Но внимавайте! По време на тази красива гледка може да ви изненада и Баба Яга, която се крие в клоните на близкото дърво и дебне за непослушни деца, които не се отнасят с уважение към горските животни и правят боклук в красивата гора.

Маршрутът на Горска пътека на приказките е изграден в кръг, но с всяка следваща стъпка сякаш ще потъвате все по-дълбоко в света на природата и нейните обитатели – реални и въображаеми. На тръгване ще ви изпратят гигантско старо дърво, величествено разклонило клоните си над изхода, и мъдро послание за това колко важно е в живота на човек да присъстват приказките, доброто, любовта и поезията.Коментари
1 коментар

Валя , ,

Публикувано на 05.09.2019

Здравейте, тук има някакво недоразумение - пътеката на приказките, описана по-горе е във Врачанския Балкан и няма общо със заглавието и снимката, които са от Паничище в Рила.

От редакцията: Здравейте, наистина е така. Благодарим, че забелязахте и ни писахте, голямо объркване е станало, ще се поправим веднага.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град