новини детски

Начало | новини детски | Финалът на "Забавното лятно четене" 2015 наближава – пет града се борят за приза "Най-четящ град"

Финалът на "Забавното лятно четене" 2015 наближава – пет града се борят за приза "Най-четящ град"

Аз детето | 2015-08-25

Финалът на "Забавното лятно четене" 2015 наближава – пет града се борят за приза "Най-четящ град"

Oстават малко повече от две седмици до края на лятото, както и до финала на "Забавното лятно четене", а надпреварата между участниците в кампанията е наистина сериозна! Всички дават максималното от себе и се забавляват с нашите най-добри приятели - книгите!
Между пет града от цялата страна се заформя истинско голямо състезание. В момента за титлата "Най-четящ град" се борят Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово. Резултатите помежду им са много близки. Това означава, че малко преди големия финал на кампанията, все още всички имат шанс да спечелят в категорията най-четящ град, стига да се амбицират, да четат много книжки и да попълват в дневника! В тези градове активността наистина е впечатляваща и се радваме, че интересът към кампанията там расте с всеки изминал ден.

Победителите от цялата кампания ще станат ясни на големия финал на "Забавното лятно четене", които ще състои на 13-ти септември в книжен център "Гринуич". Тогава ще обявим и победителите в категориите „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна). Тук също състезанието е голямо и с всеки ден има все повече отбелязани и прочетени забавни книжки.

Освен традиционната надпревара в тези категории, както миналата година, така и тази „Забавното лятно четене“ конкурс за творческо писане. Темата на конкурса е „Моето невероятно лятно приключение“. До края на конккурса остава още една седмица, така че всички желаещи деца от 6 до 14 години все още могат да се включат. Просто трябва да ни изпратите есе или стихче, в което да разкажете за най-невероятното и вълнуващо приключение, което ви се е случило това лято. Всички произведения ще бъдат публикувани на сайта и оценени от нашето експертно жури. По време на финала на 13-ти септември ще бъдат обявени победителите в конкурса.

Това обаче не е всичко за тази година. За да зарадваме още повече децата, каним всички родители и деца от цялата страна, тази събота, на 29-ти август, в София на детска творческа работилничка "Писането като игра". Работилничката е за деца между 7 и 14 г. , които обичат да пишат истории и биха искали да научат повече за това как се създават книгите, героите и илюстрациите. Детската работилничка за творческо писане „Писането като игра“ ще  се проведе от 11 ч. в книжарница „Сиела Books&Music“ (в подлеза на Софийски Университет „Климент Охридски“). Всички желаещи могат да изпратят своята заявка за участие до 26 август на events@az-deteto.com с име и фамилия на детето, както и навършени години, телефон на родител за връзка, или на телефон 02/812 9 831.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.
Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.Коментари
1 коментар

Георги Георгиев, 9 г.,

Публикувано на 02.09.2015

До редакцията мина ли срока за забавното лятно четене
От редакцията: Срокът за конкурса за есе или стихче мина, но кампанията за забавното лятно четене все още не е, продължава до началото на учебната година, по-точно до 13 септември.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град