Инициативи

Начало | Инициативи | Децата от 134 СОУ с Декларация против агресията и насилието в училище

Децата от 134 СОУ с Декларация против агресията и насилието в училище

Аз детето | 2009-05-30

В София на 25 май 2009 г. по време на празника “Не на насилието в училище” на 134 СОУ децата връчиха Декларация против агресията и насилието в училище. Тя съдържа 6 основни точки:
1.НЕ на обидата;
2.НЕ на незачитане на личното пространство;
3.НЕ на физическото посегателство;
4.НЕ на психологическото посегателство;
5. НЕ на словесното посегателство;
6.НЕ на всякакви взаимоотношения, унижаващи личността.

Декларацията беше подписана от повече от 500 ученика, учители, известни личности, които присъстваха на събитието и заявиха своята позиция в подкрепа на проекта на УНИЦЕФ “Училище без насилие”.

“Училище без насилие” обхваща над 1 500 деца в 8 училища в София и Ловеч и предстои включването на нови училища. Резултатите по проекта сочат, че с една четвърт са намалели случаите на тормоз между съученици в училищата, участвали в проекта, а с два пъти се е повишил броят на децата, споделящи с приятели или с родител за преживян тормоз; 70% от децата заявяват, че споделянето е довело до спирането на тормоза.

“Училище без насилие” е българският вариант на най-ефективната “анти-буллинг” програма в света – тази на норвежкият психолог Дан Олвеус. Нейната ефективност е толкова висока, че в различни варианти е въведена в повече от петдесет страни от всички континенти. Основното послание на програмата е, че е невъзможно да се справим с тормоза между децата в училище, без обединените усилия на родители, учители, деца и обществото като цяло. Това обаче става на принципите на строги норми и ограничаване на неприемливото поведение на децата, чрез последователност в прилагането на не наказателни, нефизически санкции за нарушаването на правилата и чрез активно включване на възрастните в ролята им на авторитети и ролеви модели.

Един репортаж за насилието в училище
Кампания срещу насилието в училище
Пиратките и лошите деца



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град