новини детски

Начало | новини детски | Децата и добротата: ученик дари косата си за благородна кауза

Децата и добротата: ученик дари косата си за благородна кауза

Аз детето | 2017-04-21

Децата и добротата: ученик дари косата си за благородна кауза

Мартин Топалов е съвсем обикновено дете, ученик на 11 (вече на 12), който стана един от най-обсъжданите българи през последната година. През изминалата вече 2016 година Мартин се зае с една необикновена, но наистина добра кауза.

Всичко започва, когато на 16-ти ноември 2016 година, Ивайло Топалов публикува снимка на сина си Мартин, с която споделя, че момчето вече три години си пуска дълга коса, която да дари за онкоболни. Историята продължава с тъжната истина, че въпреки благородната си кауза ученикът е отнесъл много подигравки заради дългата си коса – от съученици и дори от случайни хора на улицата. Въпреки това момчето не се отказва от идеята си: „Той продължава напред без каквото и да е притеснение, защото знае какво цели и защото има огромно сърце и душа, с каквито не много хора могат да се похвалят. А колко хубаво би било да има повече такива хора. И не само защото е мой син, а защото дори и на тази възраст той е един голям човек. Искам да му благодаря и да му кажа, че съм горд със него. И дано наистина има повече такива хора!“ – споделя преди няколко месеца бащата на Мартин.

Днес, почти половин година след благородната идея Мартин вече е дарил косата си. Заедно с родителите си, момчето е посетило център на организация, която се занимава с помощ на пациентите, болни от рак. Станка Петрова – консултантът, приел дарението, разказа, че моментът е бил емоционален. „Дойдоха двамата родители на Мартин, самият той, и донесоха косата, която си е отрязал преди време. Слава Богу тя беше отрязана много правилно, по всички изисквания на перукерите, така че ще може максимално да се използва“, казва жената.

Единствено дарението на Мартин обаче не е достатъчно, за да бъде изработена перука. Нужни са поне 150-200 грама коса, както и допълнителни средства. Но ученикът е помислил и за това: „Родителите на Мартин ни осведомиха, че освен косата, даряват и 300 лева – толкова, колкото струва изработването на една перука. Това е един огромен жест и то за момче на неговата възраст. Такива хора за съжаление напоследък рядко се срещат“ – разказва още Петрова.

Повече за жеста на Мартин можете да видите от репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град