любопитно

Начало | любопитно | Деца съветват големите как да развихрят въображението си

Деца съветват големите как да развихрят въображението си

Аз детето | 2010-06-29

Деца съветват големите как да развихрят въображението си

„Когато погледнеш към небето, да търсиш из облаците фигури, луната да ти се усмихва ! (споделя Геновева, на 7 г.)...
„Можеш да си измисляш герои от плюшените си играчки или да използваш имена на твои приятели. Ако поискаш, можеш да включиш магия или вълшебство, за да е по-интересна приказката!“. Това са препоръките на шестгодишния Явор Чокоев от Русе, грабнал първата награда в националния конкурс за най-малък автор на приказка.

Съревнованието протече под надслов „Приказен празник с Pom-Bar“, а победителите бяха помолени да споделят с големите как да направим така, че да съчиним най-хубавата приказка.
„Трябва да са ти прочели (сам да си прочел) много приказки и всички детски списания (ако може)!“, казва 7-годишната Геновева Гочева от Добрич, спечелила второ място. „Да си старателен и добър ученик, а родителите ти да са „големи деца“, заключава момиченцето.
„Трябва да четем много книги, да учим български език и литература, да имаме въображение“, споделя пък Александра Алексиева от София, която грабна трета награда. „С фантазиите от игрите можем да измислим най-различни герои и безброй случки с тях“, допълва подгласничката.

Малките творци поставят въображението като задължително условие за „измисляне на приказна история“, споделя Лили Спасова.

Неформалното проучване на организаторите на кампанията „Приказен празник с Pom-Bar“ показа, че едва половината от българите четат на децата си всеки ден. Същевременно за 62 % от родителите ролята за възраждане на интереса към книгите и приказките трябва да се разпределя между семейството и училището.
Книгите и приказките подобряват комуникативните способности на децата, помагат за развитието на речника им, подпомагат писмената и устната им култура. Не на последно място те изграждат и ценностната им система. Затова в приказките „накрая доброто трябва да побеждава“ казва 6-годишният Явор.

Вижте още:
5-годишно варненче чете гладко, без да срича
Родителите трябва да четат повече на децата си



Коментари
1 коментар

Иван , 8 г.,

Публикувано на 01.07.2010

готино

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град