важните неща

Начало | важните неща | Деца и учители от цялата страна се събраха за „Празник на приобщаващото образование“ в София

Деца и учители от цялата страна се събраха за „Празник на приобщаващото образование“ в София

Аз детето | 2016-06-24

Деца и учители от цялата страна се събраха за „Празник на приобщаващото образование“ в София

Вчера следобед, 23 юни 2016 г. в София се проведе „Празник на приобщаващото образование“, организиран от Център за приобщаващо образование.

Специално за събитието бяха дошли учители и деца от Варна, Монтана, Ловеч, Благоевград, Сандански, Ветрен. Те получиха своите награди в конкурсите за есе, рисунка, приобщаваща педагогическа практика и приобщаващ празник.

С това празнично събитие се отбеляза края на националната кампания „Дни на приобщаването“ 2016. С нея през изминалите 3 месеца Център за приобщаващо образование си постави за цел да популяризира принципите на приобщаващото училище.

„Щастливи сме, че се създаде общност от хора, учители и директори на училища, които си помагат, обменят опит, споделят добри практики. Тяхното отношение към работата им, посветеността им на целта всяко едно дете да бъде приобщено, е най-голямата награда за целия екип на Център за приобщаващо образование, който работи в рамките на Програма „Едно училище за всички“.“, сподели Ива Бонева, Изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

Творческите и образователните работилници, които бяха част от събитието, показаха за пореден път, че приобщаващите практики са ключът към уважението, разбирателството, щастието. Деца от всяка възраст наобиколиха масите и участваха активно в заниманията и си помагаха помежду си. Изложбата по време на празника даде възможност на гостите да видят също наградените рисунки и откъси от есета на участници в конкурсите, част от национална кампания „Дни на приобщаването“ 2016.

Приобщаващата сила на музиката беше отново потвърдена с Джаз за деца с Венци Благоев и музикален поздрав от Детски хор „Пим-Пам“.

Кампанията „Дни на приобщаването“ 2016 се организира в рамките на Програма „Едно училище за всички“, която Център за приобщаващо образование развива заедно с пет училища партньори, с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Нейн фокус е създаването на първия български модел на приобщаваща училищна среда, който може да се приложи във всяко училище в страната.

За Център за приобщаващо образование:

Център за приобщаващо образование (ЦПО) е неправителствена организация, чиято основна цел е да помогне на колкото може повече деца да учат и играят заедно със своите връстници. Вярваме, че всяко дете трябва да получи шанса да бъде прието, ценено и да има възможност да развие своите способности. Даваме отговор как приобщаващото образование да се случва все по-осъзнато и пълноценно в българското училище. Работим за социално приобщаване и качествено образование за всички деца, както и за закрилата на тези, които се нуждаят. Екипът на центъра работи активно с родители, учители, директори, специалисти, общински и държавни власти, бизнес организации, колеги от страната и чужбина – и се радваме заедно на промяната, която се случва постепенно.

За Фондация „Америка за България“:

Фондация „Америка за България“ подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които фондацията предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Фондацията работи за подобряване качеството на българското образование, издигане на престижа на учителската професия и възприемане на образованието като основна ценност.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град