малък готвач

Начало | малък готвач | Дъвка у дома – да, можете да си направите и това

Дъвка у дома – да, можете да си направите и това

Аз детето | 2019-02-15

Дъвка у дома – да, можете да си направите и това

Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока древност, когато нашите предци са използвали свойствата на различни видове дървесна смола (от мастиково дърво при гърците, още сакъз, саподилово при маите и восък при арабите) – за почистване, ароматизиране и здраве на устната кухина. Дъвката днес се счита за един от най-големите културни феномени и е неделима част от живота ни. Всички без изключение обичаме от време на време да дъвчем някоя и друга дъвка, да се наслаждаваме на хубавия ѝ вкус (докато го има) и да правим балончета. Забавно е! Знаете ли обаче кое е още по-забавно? Да си направите дъвка сами у дома! Напълно осъществимо е. Дъвката ще е една идея по-твърда в началото, но пък ще е и още по-вкусна, защото е от истински плодове. Готови ли сте? Ето как ще стане всичко!

Първо ще ви трябват около 600 г плодове. Може да са пресни или замразени. Нашата препоръка е да са горски – с тях става най-хубаво, но можете да опитате и просто с малко ягоди и банан. Ще ви трябват също и 500 мл вода и една супена лъжица мед. Вземете си също и тенджера, дълбока купа и цедка, както и хартия за печене и плоска тавичка. Като обаче имайте предвид, че ще ползвате котлона и по-малките от вас е добре да помолят за помощ.

Ето и как става всичко:

Измийте добре плодовете, освен ако не са замразени и ги поставете в тенджерата. Ако използвате банан или друг по-голям плод го нарежете на парчета. После залейте плодовете с 500 мл вода и прибавете към тях една супена лъжица мед. Поставете тенджерата на котлона да заври и оставете водата и плодовете да врят около 10 минути. Следващата стъпка изисква да изключите котлона и да оставите сместа леко да изстине.

После поставете цедката върху отвора на купа и внимателно – най-добре като загребвате с черпак прецедете сока от останалата смес. Всъщност това, което ще ви трябва за дъвката е именно кашавата смес от плодовете. Сокът можете да използвате за пиене – става доста вкусен. Плодовете и кашата от тях отделете в друга купа и ако има останали цели ги намачкайте леко с вилица. Помнете обаче, че трябва много да внимавате при прецеждането, защото сместа все още ще е топла!

Получената гъста каша разстелете на тънък слой върху тава покрита с хартия за печене. Оставете да изсъхне за един ден. После обърнете и оставете да изсъхне и от другата страна за още 1-2 дни. По желание можете да я поръсите накрая с малко пудра захар, ако не ви е достатъчно сладко. Готово! Имате чудна плодова дъвка направена у дома!

Вижте и някои любопитни неща за дъвките:
Вкусен въпрос: Как поставят дъвките в средата на близалките?
Чудили ли сте се защо дъвката губи вкуса си?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град