новини детски

Начало | новини детски | Българските деца избраха любимите си книги за 2016 година

Българските деца избраха любимите си книги за 2016 година

Аз детето | 2016-04-24

Българските деца избраха любимите си книги за 2016 година

На 22 април в арт-пространство „Фабрика 126“ в София бяха обявени победителите в четвъртото издание на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ 2016.

В категорията „Откриватели“, в която гласуваха децата на възраст от 6 до 8 години, с 263 гласа статуетката отиде при книга от български автор – „Бъди ми приятел“ (изд. Кръгозор) на Юлия Спиридонова-Юлка с илюстратор Пенко Гелев. Нейни подгласници със 154 гласа са „Градът на скейтбордовете: Годишното състезание“ с автор Мария Мартин и илюстратор Ива Груева (изд. “Еко Кидс“) и „Детето на Грузулака“ с автор Джулия Доналдсън, илюстратор Аксел Шефлър и преводач Манол Пейков (изд. „Жанет-45“) със 114 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 259 читателски гласа събра „Наследниците: Островът на изгубените“ на Мелиса де ла Круз (изд. “Егмонт“) и те изстреляха книгата на първото място. 141 деца са оценили достойнствата на „Малката Голяма Божана и тайните“ на Божана Апостолова (изд. „Жанет-45“), с което ѝ отреждат второто място в категорията. Третото място е за „Детективите Агата и Лари: Разследване в Гранада“ на Стийв Стивънсън (изд. „Фют“) със 139 гласа.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е публикувана от изд. „Егмонт“. Тийнейджърите класираха на първо място „Българ 2: Лабиринтът на времето“ на Неделчо Богданов (изд. „Сиела“). Книгата получи 123 гласа. Второто място остана за Том Егеланд и „Загадката на катакомбите“ (изд. „Персей“) с 55 гласа, а 44 гласа отредиха третото място на „Царството на Кенсуке“ на Майкъл Морпурго (изд. „Фют“).

В категорията „Иноватори“, въведена през 2015 г., бяха номинирани 7 проекта, 5 от които на български автори. С 546 гласа книгата „Нещата, на които не ни учат в училище“ на Емил Конрад (изд. „Егмонт“) получи статуетката „Торнадо“. На второ място се нареди книгата-игра „Реши загадките в града“ (изд. „Клевър бук“) с 64 гласа, а на трето с 60 гласа – интерактивната книга „Котаракът и Спасението на Аврея“ с автор Ал Торо (сдружение „Книги-игри“).

По традиция организаторите връчиха и закачлива награда на книгата, събрала най-много гласове от бъдещите читатели с мнение – децата под 6 г. Бъркалка за забъркване на всякакви книжни вкуснотии за подхранване на детското любопитство и въображение получи Мария Мартин – автор на книгата „Годишното състезание“ (изд. „Еко Кидс“). Тя получава тази награда за втори пореден път.

Голям детски книжен празник ще отбележи финала на кампанията „Бисерче вълшебно“ 2016 на 26 април 2016 г. от 13:00 часа в Силистра – градът с най-много гласували деца в последните две издания на наградата. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите на площада пред РБ „Партений Павлович“. По време на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури, които ще получат специални награди от организаторите – 2 таблета и 10 комплекти с книги. Всички присъстващи на празника деца ще могат да се включат в томбола за допълнителни награди, осигурени от фондация „Детски книги“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град