новини детски

Начало | новини детски | Български ученици постигнаха огромен успех в престижно състезание за наука и инженерство

Български ученици постигнаха огромен успех в престижно състезание за наука и инженерство

Аз детето | 2014-05-23

Български ученици постигнаха огромен успех в престижно състезание за наука и инженерство

Двама български ученици постигнаха голям успех, като спечелиха награди на едно от най-големите предуниверситетски състезания по наука и инженерство в света Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). То се проведе от 11 до 16 май т. г. в Лос Анджелис.
18-годишните Румен Данговски от София и Райна Гаджева от Пазарджик завоюваха съответно второ и трето място в категорията „Математически науки“. Райна Гаджева получи и специална допълнителна награда от Американското математическо общество. Третият български представител на състезанието е Любомир Янчев, който представи разработка в сферата на биоинформатиката в категория „Медицински науки“.

Проектът на Румен Данговски е свързан с алгебрични структури, които не са комутативни и при тях редът на извършване на операциите е от значение. Румен дава за пример, че когато един човек се готви да излезе, първо си обува чорапите, а после обувките. Ако промени реда, ще получи различен резултат. За второто си място Румен печели и 1500 долара.
Разработката на Райна Гаджева пък е за покриване на квадрати с размер, малко по-голям от цяло число. Проектът търси колко броя единични квадрати са нужни за покриването на по-голям квадрат. Досега решение на този въпрос е намерено само веднъж.

В състезанието взеха участие над 1700 ученици от целия свят, като всяка година за място на финалите се борят над 8 млн. ученици. Победител е Нейтън Хан от Бостън, който е разработил машинен образователен софтуер за изучаване на мутации на гена, свързан с рака на гърдата. Разработката му има 81% точност. Хан получи наградата Gordon E. Moore, наречена в чест на съоснователя на Intel Гордън Муур и 75 хил. долара.
Вторите места в състезанието си поделят Ленърт Клайнуърт на 15 години от Германия и Шанън Ксинджинг Лий на 17 години от Сингапур. Те печелят по 50 хил. долара. Разработката на Ленърт е нов математически инструмент за смартфони и таблети, който позволява ръчно рисуване на криви и прави линии, геометрични фигури, обработка на уравнения. Проектът на Лий пък е свързан с разработка на електрокатализираща система, която може да бъде използвана при акумулаторите.



Коментари
1 коментар

Диляна , ,

Публикувано на 25.05.2014

България трябва да се гордее с такива деца!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град