зоокът

Начало | зоокът | Азиатски късоноктести видри пристигнаха в Софийския зоопарк

Азиатски късоноктести видри пристигнаха в Софийския зоопарк

sofiazoo.eu | 2009-09-10

На 1 септември в Зоологическа градина София пристигнаха две видри от този вид – мъжка от зоопарка в Ихлава, Чешка република (родена 17.04.2008) и женска от зоопарка в Дуисбург, Германия (родена 23.07.2006).

На другия ден след пристигането си двете видри бяха успешно събрани и се надяваме, че ще създадат здраво и плодовито семейство. Чувстват се добре в новия си дом, състоящ се от вътрешно помещение и външен двор с трева и клони, плувен басейн с водопад, изкуствени скали и мост над плувния басейн.

Азиатските късоноктести видри са един от петте вида, които се срещат в Азия. Те са най-малкият по размер вид видри в света и рядко тежат повече от 5 кг. Това е вид, който живее на често големи групи до 15 индивида. В изследванията направени на животни отглеждани в неволя се отбелязва, че е добре тези групи да се състоят от алфа размножителна двойка и техните малки от последователни котила. Азиатските късоноктести видри имат необикновени, подобни на “ръчички” предни лапи с увеличена осезателна чувствителност и намалена ципеста повърхност. Благодарение на тях, те откриват плячката си състояща се от ракообразни, миди и малки рибки, скрити сред гъста растителност и скали.

Азиатските късоноктести видри се срещат от Палаван (Филипините) през Индонезия, Югоизточна Азия, южната част на Китай и на запад чак до подножието на Хималаите в Бангладеш, Бутан и Непал. Отделни популации се срещат в южната част на Индия.



Коментари
1 коментар

Йоана Драшкова, 10 г.,

Публикувано на 28.08.2010

Браво

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град