За родители

Начало | За родители | Австралийски учени: Не претоварвайте децата със спорт

Австралийски учени: Не претоварвайте децата със спорт

Аз детето | 2017-11-03

Австралийски учени: Не претоварвайте децата със спорт

Прекалено амбициозни родители настояват техните наследници да постигат успех на всяка цена – често се наблюдава това, но как да предпазим децата от претоварване в спорта? Над този въпрос работят специалисти от Австралийския колеж по спортна медицина и дават своите препоръки, съобщава dailytelegraph.com.au. Един от най-важните съвети към треньорите и родителите е да осигуряват на децата 1-2 дни почивка седмично и до 6 седмици годишно без никакъв спорт. Препоръчва се също така децата да не бъдат въвличани и ограничавани в специализирани спортни занимания от прекалено ранна възраст.

Лекарите съветват също децата да не практикуват един и същ спорт през цялата година, за да се избегне рискът от нарушен костен растеж. Въпреки нарастващият брой случаи на затлъстяване при неактивните младежи, много болници съобщават и за увеличение на случаите на травми при деца, вследствие на прекалено интензивни тренировки. Проф. Гари Браун от Детския институт по спортна медицина в Сидни информира, че все по-често наблюдава спортни наранявания при деца, които доскоро са били типични само за възрастни. Той подчертава също така, че е препоръчително да се изчаква, докато детето навърши поне 16 години, преди да се ориентира и да специализира по-сериозно в определен спорт.

Д-р Браун съветва родителите да дават на децата си общо до 3 месеца почивка от спортуването, разпределени през календарната година. Специалистите също така предупреждават, че при прекаляването със спорт съществува и риск детето да се откаже от него. Важното е родителите да не оставят страха от травми да ограничава малчуганите, но и да се отнасят към спортуването на децата балансирано и умерено.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град