любопитно

Начало | любопитно | 4 изненадващи факта за любимите ни приказки

4 изненадващи факта за любимите ни приказки

Аз детето | 2021-06-25

4 изненадващи факта за любимите ни приказки

Момичето затворено в кула с дълга коса, момичето, което носи храна на баба си и минава през гората, красивото момиче с черна коса и бяла кожа, момичето, което губи стъклената си пантофка... Дори и само по тези думи в главата на всеки малък и голям започва да звучи цялата история от начало до край. Анимационни и игрални филми, аудиоприказки, четем ги сами, четат ни ги. Знаем тези истории наизуст, но дали наистина ги знаем толкова добре, колкото си мислим? Прочетете тези 4 факта за любимите ни приказки и може да останете изненадани!

Обувките на Пепеляшка не са стъклени

Нека да поговорим за обувките, които бяха популяризирани от Уолт Дисни. В една от първите версии на историята Пепеляшка носи обувки, изработени от златни нишки. Във версията на Братя Грим тя ходила на бала 3 пъти и носела обувки от коприна, сребро и злато. Само във версията на Шарл Перо се споменава за стъклени пантофки.

Снежанка е отведена в гората от собствената си майка

В класическата история на „Снежанка и седемте джуджета“ злата ѝ мащеха завижда на красотата на младата принцеса, затова заповядва на ловеца да я отведе в гората и да я убие. Но в първото издание на историята главният злодей е самата майка на Снежанка, която я кара да бере цветя и я оставя там, защото била много досадно момиче. Образът на мащехата се появява по-късно, за да не плаши децата толкова много.

Рапунцел е самотна майка

Много хора помнят и обичат анимационния филм за принцесата, затворена в кула. А знаете ли, че първоначално приказката за дългокосата Рапунцел не е била просто забавна история, а предупреждение за вредата от връзка преди брака? В оригиналната история принцът е идвал в кулата на Рапунцел няколко вечери подред. По-късно момичето забелязва, че роклята ѝ става прекалено стегната, а коремът ѝ расте от ден на ден. Мащехата на Рапунцел научава за бременността, отрязва косата на принцесата и я оставя в пустинята. Рапунцел обаче не се отказва, ражда близнаци и живее сама. В крайна сметка принцът я намира и те заживяват щастливо.

Котаракът в чизми не е котка

Италианският писател Джовани Франческо Страпарола е автор на тази любима приказка на малки и големи. В оригиналната версия малкото братче получава котка, след като майка му умира. Всъщност, това е фея, която се превръща в котка. По-късно Шарл Перо променя приказката, а котаракът е оставен без никакви магически сили.

Photo by Yael Gonzalez on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град