любими герои

Начало | любими герои | 20 весели небивалици и житейски правила на Пипи Дългото чорапче

20 весели небивалици и житейски правила на Пипи Дългото чорапче

Аз детето | 2020-05-01

20 весели небивалици и житейски правила на Пипи Дългото чорапче

Всеки знае кое е любимото червенокосо момиче на всички хора по света! Не едно и две поколения са били пленявани от веселите патила на малкото щуро момиченце. Никой друг освен Пипи няма да посмее да си гледа кон на терасата, нито пък да не иска да ходи на училище! Само Пипи може да направи от нещо обикновено и дори скучно за правене, като миенето на пода, най-великото забавление срещано някога. Знаете ли, смятаме, че макар да прави доста щури и странни неща, които ние трудно бихме си позволили, има и други небивалици от Пипи, превърнали се в житейски правила, които ако следваме, ще живеем по-весело и приятно! А и няма по-чаровен измисляч на небивалици от Пипилота Виктуалия Рулгардина Крусмюнта Ефраимова Дългото чорапче.

Много е грозно да се лъже. Но понякога забравям това. Пък и как ще искаш от едно дете, чиято майка е ангел, а татко му – негърски крал, да казва винаги истината? Освен това ще ви кажа, че в Белгийско Конго няма нито един човек, който да говори истината. Там по цял ден лъжат. Започват в седем часа сутринта и продължават до залез слънце.

Защо вървя заднишком ли? Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да върви както си иска? Освен това ще ти кажа, че в Египет всички си вървят така и никой не го смята за странно. Обиколила съм цялото земно кълбо и съм виждала много по-особени неща от хора, които вървят заднишком. Какво ли бихте казали, ако ме бяхте видели да ходя на ръце, както правят в Индокитай?

Често са ми казвали, че жълтъкът е полезен за косата. Ще видите, че косата ми ще започне да расте, та чак ще пращи. В Бразилия например всички се разхождат с размазани по косите яйца. Но затова пък там няма плешиви хора. Имало веднъж някакъв чичко, който бил тъй неразумен, че ядял яйцата, вместо да си маже с тях косата. После действително оплешивял и когато излизал на улицата, настъпвал такъв смут, че ставало нужда да се намесва полицията.

Като става дума за змии, винаги се сещам как се борих с една огромна змия в Индия. Това беше страшна змия. Може да не повярвате, но беше дълга четиринадесет метра, зла като оса и всеки ден изяждаше по петима индуси и по две дечица за десерт.

Де такива училища като в Аржентина! Там трябва да идете! Великденската ваканция започва три дни след Коледната, а лятната — три дни след Великденската. Лятната ваканция свършва на 1 ноември и после наистина следва доста тежко време до Коледната ваканция, която започва на 11 ноември. Но човек се примирява, защото не дават уроци за вкъщи. В Аржентина е строго забранено да се учат уроци. Понякога се случва някое малко аржентинче да се вмъкне в гардероба и да учи тайно, но горко му, ако майка му го усети. В училище изобщо нямат смятане и когато някое дете знае колко прави седем и пет, наказват го цял ден да стои в ъгъла, ако е било толкова глупаво да каже това на учителката си. Четене имат единствено в петък, и то само ако се намерят книги, които да четат. Но никога не се намират.

Човек просто не може да има такива уши. Поне у нас не. В Китай е по-друго. Веднъж в Шанхай видях един китаец с толкова големи уши, че ги използваше като наметка. Когато валеше, се свиваше под тях и му беше много топло и хубаво. Е, разбира се, за самите уши не ще е било много приятно. А когато времето биваше особено лошо, той канеше приятелите си да се подслонят под ушите му. Те се настаняваха там и пееха своите тъжни песни, докато дъждът престанеше. Всички много го обичаха заради ушите му. Този човек се наричаше Хай Шан. Да можехте само да го видите как тичаше сутрин рано на работа! Хай Шан пристигаше винаги бегом в последната минута, защото обичаше да си поспива сутрин и не можете да си представите колко беше сладък, когато тичаше и ушите му се развяваха подир него като големи жълти корабни платна.

Щом като толкова ти се е приискало да узнаеш коя е столицата на Португалия, съветвам те да напишеш едно писмо до Португалия и да попиташ!

Много е весело да копаем злато например, но и това не става, защото не знаем къде има злато. Най-много има всъщност в Аляска, но там пък просто не можеш да се разминеш от златотърсачи.

Кой е казал, че децата непременно трябва да са сухи? Чувала съм, че студени разтривки каляват човека. Само тук у нас хората са си внушили, че децата не трябва да влизат в канавките. В Америка например канавките са така претъпкани с деца, че няма място за водата. Там ги държат цялата година. През зимата, естествено, замръзват в леда и само главите им се подават отгоре. Майките идват да им носят супа и кюфтета, тъй като децата не могат да се върнат за вечеря. Затова пък са здрави като камъчета! Честна дума!

Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време. Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.

Можете ли да заспите без приспивна песен? Аз винаги трябва да си попея малко, иначе не мога да мигна.

От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.

Дали е трудно да се лети? Човек сигурно би могъл да се научи да лети надолу. Но положително е по-трудно да се лети нагоре.

За да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения.

Човек никога не бива да води маймуни със себе си, когато отива някъде

Нощниците съвсем не са опасни. Хапят единствено при самоотбрана.

Да, времето си тече, а ние стареем. Наесен навършвам десет години и това означава, че най-хубавите ми години са минали.

За да претърпиш корабокрушение, първо трябва да имаш кораб.

Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят

Когато порасна, ще стана пират! А вие?

Вижте още:
Защо имаме правила?
Житейските правила на Малкия принц, които да спазваме



Коментари
4 коментара

симеон Кръстанов, 11 г.,

Публикувано на 29.10.2016

Аз искам да стана футболист.

златина стоянова, 7 г.,

Публикувано на 31.12.2016

аз искам да съм съдия

Гери Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 03.01.2017

ДВЕ ОТ ИМЕНАТА НА ПИПИ СА СГРЕШЕНИ

От редакцията: Здравей, благодарим, че ни пишеш. Знаем, че обикновено Пипи трябва да е Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, но сме я срещали и тези имена, затова така я написахме този път. Но е хубаво, че си забелязала и казваш. :-)

Андрея , 9 г.,

Публикувано на 03.10.2021

Аз искам да стана актриса и ветеринар!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град