интересно

Начало | интересно | 17 септември – Св. София, Вяра, Надежда и Любов

17 септември – Св. София, Вяра, Надежда и Любов

Аз детето | 2023-09-17

17 септември – Св. София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември отбелязваме Деня на град София и почитаме християнския празник на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.
Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим живяла една благочестива християнка. Казвала се София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнските добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Майка им ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Всички те не скривали своята вяра и открито я изповядвали. Наместникът на Антиох казал за това на император Адриан (117 – 138), който заповядал веднага да ги доведат при императора. Когато четирите застанали пред него, всички се изумили на спокойствието им: сякаш са ги повикали на тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата (Вяра била на 12 год., Надежда – на 10, а Любов на 9 год.) останали непреклонни и тогава императорът заповядал да ги измъчват жестоко.

Майката била принудена да гледа нечовешките мъчения на децата си. Тя проявила необикновена сила. Момичетата не издържали на мъченията и умрели, а императорът разрешил на св. София да ги вземе и да погребе телата им. Три дена след децата си умряла и тя. Била погребана до тях.

Християните почитаме и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла ужасните мъчения за Христос на своите мили деца.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.Коментари
2 коментара

Кати , ,

Публикувано на 17.09.2009

Майка ми има имен ден!

Елеонора Мерджанова, 10 г.,

Публикувано на 17.10.2009

баба ми има имен ден тогава

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град