Космос

Начало | Космос | Защо планетата Земя е наречена така?

Защо планетата Земя е наречена така?

Аз детето | 2018-03-28

Защо планетата Земя е наречена така?

Знаете ли точния си адрес? Надяваме се, че да! Повечето деца се научават да помнят адреса си, когато са на три-четири години. Това е важно, защото може да се наложи да трябва да го кажат на полицията например ако са се изгубили. Със сигурност знаете, че трябва да помните наизуст името на улицата, квартала, номера на блока и населеното място. Ако знаете всичко това дори можете да получите спечелената от нас награда или друга важна пратка. За всеки адресът е различен, но знаете ли, че има една част от него, която е същата като за всички останали хора на света? Всъщност това е толкова очевидно, че ние просто дори и не го казваме. За какво говорим ли? За планетата Земя естествено.

Тъй като всички живеем на Земята, ние не трябва да включваме Земята като част от нашия адрес. Не е като да изпращаме пратки на други планети, освен на Земята, нали? Всъщност всички ние наричаме нашата планета Земя... Но защо пък точно „Земя“? Защо не „вода“ след като всъщност по-голямата част от планетата е заета от нея? Земята обаче няма същото име на всеки език. Подобно на повечето думи и имена, Земята има свое уникално име на всеки от многото различни езици по света, но всички тези думи значат едно е също нещо. Макар че на пръв поглед може да не изглежда така, Земята е много уникално име, когато става въпрос за планетите. Земята е единствената планета в нашата Слънчева система, която не е кръстена на гръцки или римски бог. Сатурн, Юпитер, Нептун, Марс – това са все имена на богове. Всъщност нашата планета може и да е имала име на бог, но просто не е „хванала“ тази мода, защото логично е била кръстена първа, след като живеем на нея. Преди много години, по времето на праисторическите хора, никой не е знаел много за състава на нашата планета. Разбира се, съществували са знанията за река, поток или дори океан, но никой от тях не е имал представа, че около 70% от повърхността на Земята е покрита с вода. Те обаче усещали твърдата земя под краката си.

Следователно не е изненадващо, че името на планетата ни идва от англосаксонската дума „erda“ и немската дума „erde“, които означават пръст или земя. Естествено основната дума е била на английски – Earth, а след това всеки народ я е превел на своя език. Така че ако посетите друга държава там няма да казват планетата Земя, а Tierra на испански, Aarde (холандски), Terre (френски), Jorden (норвежки), Nchi (суахили) и Bumi (индонезийски). Но при всички случаи, това на български се превежда като Земя... твърдото нещо върху което стъпваме.

Снимка: pexels.com

Вижте още:
Кои са петте най-интересни факта за планетата Земя?
Пет причини, заради които трябва да обичаме нашата планета Земя
Невероятно: десет тайни, които планетата Земя крие
Вижте какво ще се случи ако планетата Земя спре да се върти



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град