новини детски

Начало | новини детски | "Забавното лятно четене" за 2014 година официално започна!

"Забавното лятно четене" за 2014 година официално започна!

Аз детето | 2014-05-13

"Забавното лятно четене" за 2014 година официално започна!

Лятната ваканция се приближава все повече, а с нея идва и четвъртото поред лято, в което любимият ви детски сайт Az-deteto.bg организира кампанията си за насърчаването на четенето сред децата – „Забавното лятно четене“.

Стартът беше даден официално днес (13-ти май) с кръгла маса на тема „Четенето – път към по-висока грамотност“. Събитието се състоя в Столична библиотека и беше открито от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави всички – организатори, партньори и всички, които са заинтересовани от темата и отбеляза, че четенето безспорно е път към по-висока грамотност и добро образование.

„Обикновено се казва, че българските деца са неграмотни, но тук става въпрос не просто за ограмотяване и да се чете, а възможности да можеш да анализираш и да използваш това, което научаваш в реалния живот“, обясни Фандъкова. По отношение на методиката на образование, се откроява необходимостта от промяна в българската образователна система, така че обучението да бъде по-практично.

Като учител и директор, Фандъкова е категорична, че няма дете, което не може да бъде научено. Институциите могат да подкрепят, подпомагат и да създават условия за развитието на този процес. В този смисъл, в навечерието на 24 май Столичната община подарява 2700 книги на училищата.



Сред официалните гости беше и Юлия Цинзова, директор на столична библиотека. Тя заяви, че за екипа на библиотеката е голяма чест отново да е домакин на откриването. Цинзова благодари на участниците и партньорите на кръглата маса и се надява да има резултати на лице. Директорът на библиотеката се похвали с работата по два проекта по норвежка програма. Скоро сайтът на едно от средищата на знания в София ще има мобилна версия. „Време е за програма, в София, за насърчаване на четенето“, призова Цинзова.

Тя покани всички деца, които имат възможност да посещават редовно Столична библиотека и им обеща, че там пред тях ще се разкрие един нов свят, в който има забавления и приключения чрез четене, а не задължително четене.

От своя страна Спаска Тарандова, член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) обяви, че за София е амбиция да си върне първото място по най-четящ град, тъй като през последните години е изпреварена от Русе. Директорът на Института по български език към БАН проф. Светла Коева е стигнала до извода, че четенето и писането на правилен български език не изчерпват грамотността. Тя се изразява в това, когато човек прочете един текст, да може да извлече посланията и пластовете в него.

Как децата да бъдат възпитавани в това и потенциалът им да бъде развит? Това може да стане на различни места – основното е училището, но също така е важно и семейството, обясни Коева. Според нея е важно и отношението на обществото, защото комуникационната среда, в която сме всеки ден, също възпитава.

Сред официалните гости още бяха и Станимир Цветков – експерт по български език и литература към Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО), който сподели мнението си, че четивната грамотност при децата изисква една добра изследователска дейност, която да види проблема. Според г-н Цветанов българските деца работят отлично на равнище извличане на информация от текст. Проблемът идва при тълкуването на текста, което се развива точно с четенето.

Връзката между семейната среда и четивната грамотност е пряко доказана, заяви Цветков, като поясни, че именно броят на книгите в домашната библиотека са показател за четивната грамотност на детето. Ева Борисова – член на асоциация „Родители“ и Вера Рангелова – директор Ранно детско развитие в UNICEF споделиха, че четенето е много важно и само този, който чете го очаква добро бъдеще. Подобно мнение изказаха и Ирина Александрова – завеждащ детски отдел в Столична библиотека и Пламена Златкова – член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Активно участие в дискусията взеха и представители на ФЖМК, Сдружение „Платформа АГОРА“, Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и други.


Специални гости на събитието бяха и детската писателка Весела Фламбурари, която сподели, че противно на всички мнения българските деца обожават да четат. Просто информацията и книгата трябва да им бъдат поднесени по оригинален и интересен начин. Такива интересни начини сподели Елисавета Георгиева от Цариброд, Сърбия. Тя разказа на всички присъстващи за интересните инициативи, които се организират в библиотеката в града и разказа как българските деца там с голямо желание четат всяка една книга от библиотеката и дори с общи усилия са успели да издадат своя книжка с приказки.

Кръглата маса завърши с интересна и поучителна дискусия свързана с проблемите на детската грамотност. Участие в дискусията взеха всички заинтересовани страни – родители, учители, автори, представители на издателства, читалища и библиотеки от цялата страна, които споделиха интересни практики и инициативи, в които те взимат активно участие или организират. След това всички се разделиха с обещанието тази година кампанията да е най-мащабната, интересна и забавна за децата на България от всички досега.

Сега имаме и едно специално обръщение към вас, мили приятели. Модераторът на кръглата маса - Милена Атанасова от медийна група Investor, прочете изследване, според което българските деца са на първите места по ниска четивна грамотност. Ние обаче изобщо не вярваме в това и искаме от вас да ни докажете, че сме прави. Вие знаете как, регистрирайте се в сайта на „Забавното лятно четене“, четете книги и попълвайте онлайн читателския дневник до края на кампанията през месец септември. Докажете, както само вие можете, че това не е вярно!

„Забавното лятно четене“ насърчава изявата на млади български автори. Затова посланици на кампанията са Юлия Спиридонова – Юлка, Марин Бодаков, Маги Благоева, Стефка Янорова, Петя Кокудева и Роси Кота, които ежегодно участват в инициативите на кампанията. Почетен посланик на кампанията е Михаил Белчев. Кампанията се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България.

Институционални партньори:
Столична библиотека
Българска библиотечно-информационна асоциация
Заедно в час
Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори:
Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata и GreenWich.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град