новини детски

Начало | новини детски | „Забавното лятно четене“ 2014 приключи с много усмивки и хубави книги

„Забавното лятно четене“ 2014 приключи с много усмивки и хубави книги

Аз детето | 2014-09-14

„Забавното лятно четене“ 2014 приключи с много усмивки и хубави книги

В навечерието на края на лятната ваканция и началото на учебната година, дойде време и „Забавното лятно четене“ за 2014 година да приключи. Това стана с официално награждаване, там където и започна кампанията през май, а именно книжен център „Гринуич“ в София.
Въпреки хладното време и лекият почти есенен дъжд, който ни изненада, това не ни попречи да си прекараме прекрасно и весело с много награди и усмивки. На официалното събитие присъстваха много деца, както и техните родители и приятели, които се забавляваха страхотно с весела музика и танци и разбира се книги.

Специално за събитието бяха дошли посланиците на „Забавното лятно четене“ актрисата Силвия Лулчева, която освен с прекрасните си думи ни изненада и като прочете на всички гости красивото стихотворение на великият наш поет Валери Петров – „Боксьорът“ и връчи специалната ни награда за най-малкият активен участник в кампанията – София Митева на осем години. София сподели с всички гости защо обича да чете и ни разказа за любимата си книга „Матилда“. Писателят Марин Бодаков, който беше също сред специалните гости, каза на всички нещо простичко, което да запомнят, а именно, че „четенето дава свобода“. Посланикът на четенето, детската писателка Весела Фламбурари, ни разказа една невероятна история за малко семенце, по своя неповторим начин и с любимите си кукли под ръка. Специални гости на събитието бяха и представители от „ЧЕЗ България“ – генерален спонсор на „Забавното лятно четене“.

Гостите поздравиха всички участници в кампанията, обясниха колко е важно да се четат и книги и отбелязаха, че вие, децата на България, сте нейното бъдеще и богатство и противно на всички мнения, обичате книгите.

На края на „Забавното лятно четене“ бяха връчени и наградите за най-четящ град, най-четящо училище и най-четящо дете. Много се радваме да ви съобщим, че за тези титли се бориха общо над 10 000 участници. Това е най-успешната и мащабна кампания досега, за което трябва изцяло да благодарим на вас – нашите мили, умни и четящи приятели. Борбата и за трите титли беше много голяма и оспорвана и до последно не се знаеше кой ще победи. Почти през цялото време първото място за „най-четящ град“ си деляха миналогодишният ни шампион – Русе и град Самоков, като накрая със съвсем малка преднина победи Самоков. Честито на града и на неговите уммни и обичащи книгите деца. Това обаче не означава, че Русе тази година не спечели нищо, нашите шампиони спечелиха титлата за „най-четящо училище“СОУ „Христо Ботев“. „Най-четящото дете“ за лято 2014 стана симпатичната госпожица Теодора Станоева, която показа на всички какво означава да обичаш книгите.
Наградите обаче не свършиха дотук, своята специална награда и грамота получи и Моника Михова, която спечели приз за най-активен участник в кампанията. Специални награди получиха и победителите в конкурса „Моят любим литературен герой“. Многобройните и красиви творби бяха оценени от специалното ни жури, а председателят на журито Марин Бодаков официално връчи наградите на всички победители. А те са:

  • Божидар Алексиев – първа награда в група от 6 до 10 г.;
  • Петър Иванов – специален приз в малката група;
  • Йоан Маринов – първа награда в група от 10 до 14 г.;
  • Мина Бонева – специален приз в група от 10 до 14 г.


Очаквайте „Забавното лятно четене“ 2015 и не забравяйте да продължавате да попълвате своите онлайн читателски дневници, защото за хубавата книга няма сезони.

Основен партньор и спонсор на „Забавното Лятно четене“ е ЧЕЗ България.

Партньори са също издателствата „Ентусиаст“, „Инфодар“, „Фют“, „Жанет 45” и книжарница „Ориндж“, а комуникационен партньор е агенция Civitas Global.

Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Българско национално радио, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-cheta.com, Teenproblem.net, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Още снимки от събитието можете да видите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град