малък готвач

Начало | малък готвач | Витаминозни ледени близалки

Витаминозни ледени близалки

Аз детето | 2015-06-24

Витаминозни ледени близалки

Много често родителите ви, а също и ние сме ви повтаряли, че трябва да ядете много плодове, защото те съдържат тъй полезните за тялото ни витамини. Да, обаче как да ядем само плодове през лятото, когато тогава ни е позволено да хапваме и нещо много вкусно, а именно сладолед. Сега обаче ще ви предложим рецепта, която съдържа най-хубавите вкусове и витамини от плодовете и най-хубавото от сладоледа – сладката наслада и разхладителния вкус.
Направете си тези вкусни витаминозни ледени близалки и се забавлявайте.

Необходими продукти:

  • 5 портокала
  • сок от ананас
  • сочни череши, ягоди или мандарини
  • мед
  • 2-3 листенца мента


Трябва ви и нещо, в което да приготвите близалките. Може да използвате специални формички за тази цел или формичка за лед и клечки за зъби, на които предварително откъснете върховете, за да не се убодете. А също и кана и лъжица за разбъркване.

Начин на приготвяне:
В подходяща кана, с която после по-лесно да изсипете сместа, изтискайте сока от петте портокала. Става лесно дори и с ръце. Към тях добавете 2 чаши сок от ананас и накрая 3 лъжички мед. Разбъркайте добре и опитайте, ако ви е прекалено сладко добавете още малко сок от ананас, а ако не ви е сладко добавете още малко мед. Отново разбъркайте.
Измийте черешите, ягодите или обелете мандарините и оставете няколко плодчета за украса. Останалите отново с ръце изтискайте в сместа. След това измийте листенцата мента, намачкайте ги с ръце, накъсайте ги и добавете към сока за близалките. Разбъркайте отново.

Във формата за близалките добавете няколко парченца ягода, черешки или мандарина и след това изсипете сместа. Ако пък използвате форма за лед направете същото, но след това сложете клечка за зъби. Повторете това, колкото място имате за близалки, след това ги поставете във фризера за 3-4 часа. Ако ви остане от сместа спокойно можете да и добавите малко сметанов сладолед и да стане чудесен шейк.

След изминалото време отворете фризера и извадете няколко близалки за вас и приятелите ви, за да им се насладите. Ако се вадят трудно, просто в купичка сипете топла вода, поставете ги за малко там, за няколко секунди и ги извадете. Тези, които остават отново приберете във фризера, могат да стоят там известно време. Наслаждайте се на пълната с витамини и вкусна близалка. Много е вълнуващо, когато стигнете и до плодовете в нея.

 



Коментари
1 коментар

Мила , 12 г.,

Публикувано на 01.08.2015

Звучи много вкусно и здравословно.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град