важните неща

Начало | важните неща | Важни правила за пътна безопасност, които всяко дете трябва да знае

Важни правила за пътна безопасност, които всяко дете трябва да знае

Аз детето | 2016-11-04

Важни правила за пътна безопасност, които всяко дете трябва да знае

Пресичането на улица, особено когато си сам, не е шега работа. Има толкова много правила, които трябва да се спазват, а ако това не се прави, стават доста неприятни инциденти, за които не искаме и да помисляме, но всеки ден слушаме за тях в новините. Разбира се възрастните знаят, че първата грижа на шофьора е да внимава докато кара и да пази децата независимо от всичко, но и самите вие трябва да внимавате, защото често се случва шофьорът да няма видимост, да не може да спре толкова бързо колкото трябва и още куп причини. Смята се, че 70 процента от инцидентите, които са се случили на вашите връстници е можело да бъдат избегнати, ако те са спазвали тези прости и основни правила за безопасност по пътищата и улиците. Затова прочетете ги внимателно, принтирайте ги и си ги закачете някъде, за да се сещате за тях и да ги спазвате, за да можем всички да спим спокойно.

  • Винаги се пресича при зелена и никога при червена или жълта светлина на светофара! При пресичане на оживени кръстовища обаче не бива да бързате да слизате на платното веднага след зеления сигнал. Въпреки него първо трябва да се огледате, защото може да има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент – на червено, и то с висока скорост или завиват отнякъде и не са ви забелязали.
  • Ако трябва да пресечете улица, на която няма светофар, то винаги го правете където има пешеходна пътека, независимо къде се намира тя – далече или близо.
  • Винаги, където и да пресичате, преди да слезете на пътното платно трябва да се оглеждате в двете посоки и да пресечете само ако не приближават коли.
  • При пресичане трябва да се движите бързо, но никога не трябва да се тича! Честа погрешна нагласа на децата и възрастните е стремежът им колкото може по-бързо да преминат опасната зона на пътя.
  • Винаги се движете по тротоара, ако няма такъв, слизате на улицата и се движите в посока, противоположна на посоката на движение на колите в самия край на улицата. Ако има тротоар, но не можете да минете по него по някаква причина, слизате на улицата и вървите най-близо до тротоара.
  • Не трябва да се излиза на улицата непосредствено преди или зад кола, автобус или друго пътно превозно средство, спряло за малко на пътя. Има опасност да потегли, без шофьорът да ви види.
  • Не трябва да се изскача внезапно на пътното платно и не трябва да се играе там.

Не забравяйте, че е важно да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими, особено ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен. Затова, заради сигурността ви, приемете следните съвети:

Ако ходите сами на училище:

  • Припомнете си заедно с вашите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно, както и основните правила за движение като пешеходци.
  • Ако закъснявате за училище, това не е повод да нарушавате правилата за движение на пътя, защото лесно може да станете жертва на катастрофа. При никакви обстоятелства не тичайте за автобуса, трамвая, тролейбуса или каквото и да е превозно средство, особено ако трябва да пресичате, за да стигнете до него. Вашата безопасност е по-ценна от всяко закъснение и всеки знае това.
  • Ако кръстовището или улицата, която трябва да пресечете сами е оживена, то пресечете с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
  • Обсъдете с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнете за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запишете в телефона си номерата им.
  • Помнете, че при пътен инцидент винаги може да позвъните на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или да направите това сами.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град