Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае

Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае

Аз детето | 2020-08-11

Важни и основни правила за поведение в социалните мрежи, които всяко дете трябва да знае

Колко пъти днес посетихте Фейсбук, а колко пъти помолихте родителите си да си направите профил там, защото вие сте почти единственото дете в училище, което няма? Знае ли майка ви какво е Снапчат? А знае ли, че имате профил и там? Социалните мрежи от всякакъв вид отдавна вече са станали някаква естествена и съществена част от нашия живот. Много хора, и тийнейджъри и възрастни, не издържат и ден без да споделят къде са били, какво са правили или просто без да проверят дали имат съобщение, известие или какви публикации има в социалната мрежа, в която имат профил. Няма да ви казваме дали това е хубаво или лошо, след като самите ние също имаме профили. Но ви съветваме, ако сте под 13 години да не се регистрирате. Сигурно сте забелязали, че почти във всички подобни сайтове има такова ограничение. Естествено, те няма как да знаят точно на колко сте и когато маркирате, че сте над 13 не си мислете, че това е много хитро. Създателите и притежателите на подобни сайтове всъщност се радват на повече потребители, а това е направено само и единствено във ваша полза и защита.

Въпреки това, според проучвания повече от 90% от децата по света използват социалните мрежи под някаква форма, а 75% имат лични профили. Повече от половината от тях посещават тези сайтове всеки ден. Провокирани от тази информация и защото знаем, че след като възрастните не се отказват от подобни сайтове, няма как да накарат и вас да го направите, ви споделяме тези правила, които е добре да се спазват. Знаем, че никое дете не обича думата „правила“, но понякога правилата са необходими и единственото, което ние целим е не да ви разваляме удоволствието от интернет, а просто да ви предупредим да внимавате. Така че се надяваме да ги прочетете и спазвате, поне малко. :-)

1. Бъдете добри

Обидите, грубото държание към някого и всякакви груби думи, са неприемливи не само в истинския, но и във виртуалния свят. Думите винаги нараняват, независимо дали сте ги написали или сте ги казали в лицето на този, за когото са предназначени. От опит ви казваме, че светът би бил много по-хубаво място, ако просто се държахме по-учтиво един с друг. Дори и когато спорим! Освен това не бива да забравяте, че в интернет никой не е анонимен, макар и на пръв поглед да изглежда точно така. Всичко се записва, името ви не, ако вие не го напишете, но въпреки това има много начини по които да се разбере точно кой е написал тези или онези ужасно груби и незаслужени думи.

2. Помислете два пъти преди да натиснете „Ентър“

Знайте, че това, което публикувате, особено в социалните мрежи може да бъде използвано срещу вас, а понякога и невъзможно да бъде изтрито, ако веднъж вече е публикувано. Затова е много важно да не споделяте там семейни проблеми, тайни на приятели или пък адреса си, нито точно къде се намирате сега или къде отивате. Изобщо не е препоръчително да пишете телефонни номера, ваши, на вашите близки или приятели. Прекалено личните снимки също трябва да си останат само за вас.

3. Следвайте правилото „какво би казала баба“

Продължавайки горното, трябва да знаете, че в повечето социални мрежи важи правилото „щом си го пуснал веднъж, не можеш да го махнеш“. Наистина в някои от тях има опция за изтриване, но това съвсем не значи, че всичко е изтрито. Много често се случва някой недоброжелател, който ви се прави на приятел да копира и запази уличаващите думи, снимки или видео. Затова преди да публикувате нещо помислете дали бихте искали родителите ви, учителите ви, приятелите ви или пък баба ви да го види.

4. Използвайте настройките за поверителност

Настройките за поверителност са много важни. Така че когато си направите профил в някоя социална мрежа, първо се насочете към тях. С тяхна помощ веднага можете да определите кой какво ще вижда от това, което споделяте, както и кой може да ви пише, да ви се обажда и т. н. Също така запомнете, че паролата е вашата защита в интернет. Паролата е единственото нещо, което може да ви предпази от кражба на профила, което във виртуалния свят си е равносилно на кражбата на лични документи. Така че запомнете, че никога не трябва да запазвате пароли на компютъра си, както и да ги давате на някого, бил той и най-добрият ви приятел.

5. Не се „сприятелявайте“ с непознати

Правилото е просто, но и много важно, ако не сте виждали човека дори веднъж на живо и не сте говорили с него, просто не му давайте „приятелство“.

Интернет може да е страхотен и много интересен, но само ако спазвате тези прости правила, само тогава няма да имате проблеми!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град