любопитно

Начало | любопитно | Тиквените фенери всъщност идват от Ирландия!

Тиквените фенери всъщност идват от Ирландия!

Аз детето | 2018-10-31

Тиквените фенери всъщност идват от Ирландия!

Всяка година щом дойде краят на октомври на много места по света деца и възрастни започват да дълбаят тикви и да изрязват върху тях страшни или пък весели физиономии. След това вътре поставят свещи и обикновената тиква се превръща в тиквен фенер – символът на Хелоуин. Въпреки че милиони американци (и много хора от останалата част на света) издълбават тикви всяка есен, не толкова много хора знаят защо или как тази традиция е започнала. Както се оказва, можем да благодарим на ирландски мит за човек на име Джак.

Съществуват няколко легенди, които дават отговор на въпроса „защо има тиквени фенери на Хелоуин?“ и всички те са свързани с една и съща личност, която днес хората знаят като Джак с фенера. Една от легендите разказва за мъж на име Джак, който работил като нощен пазач във ферма. Всяка вечер, когато обикалял на оглед, той виждал в далечината мигащи светлини и често се шегувал, че това са призраци, които си играят. И тъй като по онова време не е имало ток, пазачът се разхождал със стар дървен фенер. Оттам излязъл и прякорът му – Джак с фенера. На следващия Хелоуин хората си спомнили за шегите му и решили да си направят фенери с мигащи светлини, с които да виждат призраците. Избрали тиква вместо дърво, защото не била толкова скъпа.

Друга легенда разказва, че приживе Джак много обичал да погажда различни номера на съседите си. Един ден обаче пред него се явил дяволът и Джак успял да погоди номер дори и на него! Обзаложил се, че той не може да изкачи ябълково дърво... За да не успее наистина човекът поставил кръстове по цялото дърво. Тогава дяволът му обещал, че няма да вземе душата му след като умре. Години по-късно Джак умрял. Тъй като бил толкова лош през целия си живот, свети Петър не му позволил да отиде на небето. Дяволът също не искал да го вземе, заради залога! Така Джак останал в нищото между рая и ада. А когато Джак го попитал как ще вижда накъде върви, дяволът му хвърлил шепа въглища, които лутащият се сложил в направен от него тиквен фенер.

На Хелоуин, следвайки тези легенди ирландците първоначално правели фенери от ряпа, тиквички и цвекло. И когато отишли в Америка пренесли тази традиция и там! Но скоро американците разбрали, че тиквите са по-големи и по-подходящи и ето ти – тиквените фенери!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град