новини детски

Начало | новини детски | Тест за грамотност, намаления на учебници и среща с писатели за малки и големи ви очакват на „Алея на книгата“ 2019 в София

Тест за грамотност, намаления на учебници и среща с писатели за малки и големи ви очакват на „Алея на книгата“ 2019 в София

Аз детето | 2019-09-10

Тест за грамотност, намаления на учебници и среща с писатели за малки и големи ви очакват на „Алея на книгата“ 2019 в София

Седмото издание на „Алея на книгата – София“ започва днес, а неговото официално начало ще бъде дадено от 17 часа в специално обособения литературен кът до паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“. Изложението продължава до 15 септември и в него се включват над 70 издателства, съобщават организаторите. Програмата предлага срещи с писатели като Ангел Игов, Светослав Т. Тодоров, Димитър Тонин, Добри Божилов, Романьола Мирославова и Камелия Кучер. На сцената ще излезе и Свилен Ноев от „Остава“, за да представи биографичната книга на групата „аз Остава“ на издателство Scribens.

Тазгодишното издание предлага и безплатни тестове по грамотност. На 14 септември (събота) от 15 до 17 часа всеки, желаещ да провери знанията си по български правопис и пунктуация, може да направи диктовка или да реши езиков тест, както и да се консултира с млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще си тръгнат със стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, които могат да залепят върху табели или надписи на публични места, в които открият правописни грешки. Тези, които се справят най-успешно, ще получат награди. Тестовете са възможни благодарение на съдействието на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“.

В дните преди началото на учебната година има едно място, където ще намерите всички необходими учебници и учебни помагала. Това е шатра № 14 на Алеята на книгата на столичния булевард „Витоша“. Там от 10 до 15 септември издателска група „Просвета“ ще продава с 20% отстъпка всички свои издания. Електронните учебници на издателството по всички предмети от 1 до 7 клас ще се продават на цена от 4 лева. Те са обогатени с допълнителни ресурси – интерактивни упражнения, игри, панорамни снимки, кратки видеофилми, които спомагат за по-пълното и трайно усвояване на учебния материал. Дигиталната среда прави учебния процес лесен и увлекателен за учениците.

Програмата за най-малките включва срещи с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна“, с Катерина Нейнска и Светломира Минкова и тяхната нова книга „Фен и Бибит в Приказната гора“. На 14 септември (събота) от 11 до 12 ч. на сцената при пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“, близо до метростанция „НДК“ ще има концерт за малчугани от 3 до 7-годишна възраст. С помощта на вокална група „Сладки пуканки“ ще бъде представена нова поредица от познавателни книжки за детските градини „Чуден свят“. Очакват Ви много песни, забавни игри и подаръци.

Седмото издание на „Алея на книгата – София“ ще се осъществи в пешеходната част на бул. „Витоша“, между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Узунджовска“. Шатрите, в които ще са разположени издателствата, ще работят всеки ден от 10 до 20 часа.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град