зоокът

Начало | зоокът | Чинчилата

Чинчилата

Пламен Живков, 11 г., Стара Загора | 2008-01-10

Това е едно малко и мило животинче. Неговото име произлиза от индианското племе Чинча. Неговата опашка е като на катеричка, главичка на мишка и тяло на мишка. То живее във високите планини на южна Америка.
Очите й са големи и черни. Космената покривка на гърба й странично е от светло - до тъмносива с гълъбов оттенък, а на корема е със сиво-бял цвят. Пуховите косми са много фини, с нежен копринен блясък. Гъстотата на космите е значително по-голяма, отколкото на другите животни, поради което чинчиловата кожа е най-ценна. В природата живее на многобройни колонии (до 100 бр.)- Активна е през цялата година през нощта. Обитава естествени пещери и скални пукнатини, като е отличен катерач. Отглеждане. Чинчилата е един от най-подходящите бозайници за отглеждане в домашни условия, тъй като е ласкава и доверчива с човека. Освен това нейните изпражнения почти не миришат. Дори в помещения, където се отглеждат стотици чинчили, липсва тежката миризма, характерна за гризачите. Клетката за двойка чинчили (те са моногамни животни) трябва да е от метална конструкция и гъста мрежа. Дъното е също от ситна метална мрежа, под която има подвижна метална тава за събиране на изпражненията.



Коментари
2 коментара

Тереза Йорданова, 11 г.,

Публикувано на 16.09.2008

Чинчила, слатки са но повече харесвам мини хамстерите аз имам 4. Да знаете какви са пухкави и какви ококорени очички имат иде ми да ги изпапкам!!! :) :Р

елеонора , 11 г.,

Публикувано на 17.04.2012

чинчилите са много сладки но мама неиска да си вземем една

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град