новини детски

Начало | новини детски | Суперуспешната детска поредица за мотовете се завръща с „Вълшебникът се смее последен“

Суперуспешната детска поредица за мотовете се завръща с „Вълшебникът се смее последен“

Аз детето | 2019-12-03

Суперуспешната детска поредица за мотовете се завръща с „Вълшебникът се смее последен“

Авторите на любимата поредица на хиляди български деца „Приключенията на мотовете“ ще зарадват читателите си с нова книга. Дългоочакваното продължение „Вълшебникът се смее последен“ (изд. „Мармот“) от съпрузите Радостина Николова и Андрей Михов разказва за последната, решаваща битка между мотовете и злите им братовчеди модовете, а илюстрациите отново са дело на Мелина-Елина Бондокова.

Много години след последната им среща враждата между двата пухкави рода почти е забравена, но любопитството на порасналата принцеса Магу отново става повод легендата да напомни за себе си. Непредвидената намеса на един малко непохватен, но добър по душа, вълшебник променя плановете на враждуващи армии и изпраща предводителите им Мукс и Мрън на неочаквано пътешествие. Дали неохотните другари ще успеят да загърбят различията си и да се справят с мисията си?

Мотовете дебютираха на книжния пазар през 2013 г. и бързо превзеха сърцата на читатели от всички възрасти. Малките пухкави същества живеят в гардеробите ни и са невидими за човешкото око, но винаги се грижат за нас – помагат ни да сме щастливи, да прекарваме повече време с близките си, грижат се за природата и животните.

„Четвъртата част идва четири години след последната книга от поредицата и тя ще ни срещне с вече порасналите деца и мотове, които са се променили заедно с нас – техните автори – и заедно с почитателите на книгите. Голяма заслуга за самата история имат многото деца, които даваха идеи през годините какво да се случва в продължението. Сигурна съм, че много от тях ще останат доволни от развоя на събитията вътре“, казва Радостина Николова.

„Когато обсъждахме с Ради какво да се случва в четвъртата част на мотовете, и двамата искахме тя да е по-различна и по-вълнуваща. И ето че един юнски следобед, докато чаках Ради да сготви супа, ме навести вълшебникът. Разписах идеята за цялата битка между мотове и модове на няколко листа хартия, вместо на компютър, буквално на един дъх. Но такива са вълшебниците – старомодни. Този е и малко недодялан, говори само в рими и не го бива особено в магията. Но пък така чудесно се вписа в шарения и чудат свят на мотове и модове“, допълва другият автор на „Вълшебникът се смее последен“ Андрей Михов.

През 2014 година Радостина Николова и грижовните ѝ герои грабнаха и първо място в категорията „Млади читатели“ в първото издание на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. След като през 2018 година книгите от поредицата „Приключенията на мотовете“ бяха издадени в Китай и от тях бяха продадени над 50 000 екземпляра, в началото на 2020 г. очакваме да се появят и първите играчки от поредицата.

„Вълшебникът се смее последен“ е приключение, което всяко дете заслужава! В тази забавна история, освен страхотно чувство за хумор, ще откриете важни уроци за приятелството, привързаността и доверието, поднесени деликатно и оставащи в сърцето на всеки читател“, споделя Милена Ташева от сайта „Аз чета”.

На 13 декември от 10 ч. в рамките на културната програма на Софийския международен панаир на книгата издателство „Мармот“ организира „Голям (мар)Мотски куиз“, където почитателите на поредицата ще могат да премерят сили и знания за света на мотовете и техните приключения.

Радостина Николова е автор на поредицата „Приключенията на мотовете“, самостоятелната „Моите красиви рога“, картинната книга „Кико без крила“ и романа „Шантавия до шия“. Радостина е трикратен носител на наградата „Бисерче вълшебно“, която се връчва след гласуване на деца в цяла България. Завършила е английска филология и творческо писане в Софийския университет.

Андрей Михов е съосновател на издателство „Мармот“ и съавтор на поредицата „Приключенията на мотовете“. Обича книги, които развиват въображението и вдъхновяват за бели.

„Мармот“ е семейно издателство за детска литература, което търси и налага заглавия извън задължителната литература или класическите произведения – по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по който възприема и обработва информацията.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град