важните неща

Начало | важните неща | Специално за деца: какво да правим и какво да не правим по време на този коронавирус!

Специално за деца: какво да правим и какво да не правим по време на този коронавирус!

Аз детето | 2020-03-20

Специално за деца: какво да правим и какво да не правим по време на този коронавирус!

Тъй като новият коронавирус продължава да се разпространява в света, най-вероятно сте останали у дома. Може би е трябвало да отмените пътувания, планове с приятели, състезания, спортове и въобще всички дейности, които включват да сте цяла компания приятели заедно. Това със сигурност ви кара да се чувствате тревожно, объркано, тъжно или да ви е страх. Ако е така, добре е. Хората навсякъде около вас и в цялата страна също се чувстват така. Знайте, че здравните и държавните лидери във вашата общност работят по най-добрия начин за управление на вируса. Но можете да помогнете и вие! Можете също така да продължите да правите това, което е важно за вас, просто може да се наложи да бъдете малко креативни в това отношение и да спазвате някои неща с които досега не сте свикнали, но знайте, че те са полезни за цялото човечество. Така че ето най-важните неща, които да правите или да не правите, за да останете здрави в това трудно положение!

Позволявайте си да се чувствате притеснени, вместо да погребвате чувствата си. Чувството за някакво безпокойство има смисъл в момента. Опитайте да говорите с някого за това. Понякога самото изказване на мислите ви може да ви накара да се почувствате милион пъти по-леко, а това ще помогне и на тялото ви, да обърне внимание на други дейности, като по-силно активизиране на имунната система. Или опитайте да седите спокойно и да направите няколко дълбоки дихателни упражнения. Седнете на спокойно място и пуснете любимата си музика и просто опитайте да се отпуснете. Тези чувства ще преминат, точно както са се появили, стига да им давате достатъчно свобода или пък да ги потискате.

Позволете си да се раздвижите! Ако живеете в къща с двор и времето е слънчево определено излезте на двора и потичайте или пък направете няколко упражнения каквито знаете. Ако нямате двор – балкона също е вариант. Важно е въпреки всичко да поддържате тялото си във форма, да раздвижвате кръвта и да позволявате на слънцето да ви огрее с лъчите си.

Позволете си да поиграете с домашния любимец. Без значение дали имате котка, куче, папагал, заек или дори риби – погледайте ги, поиграйте с тях, погалете ги. Доказано е, че животните, каквито и да са те, особено ако са нашите домашни любимци понижават негативните ни чувства, а това също ще помогне на тялото ви.

Позволете си да помислите и за хубавите неща: има много хора, които са оздравели от вируса или пък са го прекарали по-леко от настинка. Не бива да го подценяваме в никакъв случай, но пък това си е лъч надежда, а надеждата винаги е важна. Освен това учени от целия свят се обединяват, научават все повече за вируса и работят активно, за да създадат необходимите лекове за него. Може пък и да успеят по-рано отколкото си мислим. Много хора смятат силата на позитивното мислене за глупост, но тя съществува, така че мислете позитивно.

Направете рутина за себе си. Имайте обща представа за това кога искате да се събудите, вършете училищната си работа, съсредоточете се върху интересите си и помогнете из къщата. Този ред ще ви държи съсредоточени и ще ви помогне да облекчите скуката или стреса.

Позволете си да направите това, което зависи от вас, защото заедно ще успеем. Така че знаете и дори кажете на родителите си: да бъдат внимателни, да спазват хигиена, да не се събират с други хора... Това ще ни помогне!

Помагайте на родителите си – бъдете търпеливи към родителите си, които вероятно са доста стресирани. Помогнете им в домакинската работа без да се противите. Обадете се на бабите и дядовците си. Играйте добри старомодни настолни игри, гледайте филми заедно или просто разговаряйте.

Говорете с приятелите си – въпреки че не се виждате не означава, че не може да си говорите, да се смеете заедно или да обсъждате уроците. Все пак в днешния свят има толкова начини за комуникация. Това, че не се виждате на живо не означава, че сте реално сами!

Продължавайте да правите нещата си, просто намерете начини да го направите у дома. Със сигурност, играта на спорт в задния ви двор няма да е същата като конкуренцията с отбор, но можете да използвате допълнителното време, за да подобрите уменията си. Ако обичате изкуството, започнете да рисувате.

Помислете да опитате нещо различно. Овладейте някои нови умения, които ще ви трябват, когато пораснете: научете се да готвите, боядисвате стаята си или сменете маслото в кола, разбира се с татко. Помогнете на родителите си с работа в двора или научете как да садите цветя.

Не си позволявайте да обвинявате някого. Обвиняването често се случва, когато се страхуваме. Заболяванията могат да направят всеки болен, независимо от тяхната раса или етническа принадлежност. Азиатците НЕ са виновни за разпространението на този вирус, само защото той произхожда от Китай. Не вярвайте на никого, който ви каже да обвинявате някого, например китайците. Трябва да се обединим и да се отнасяме един към друг с достойнство, сега повече от всякога.

Не четете новини непрекъснато и не ги гледайте често! Ако искате да сте наясно с развитието на вируса, помолете родителите си или друг възрастен да ви каже за най-важните неща. Постоянното четене за вируса може да ви накара да почувствате, че ситуацията е по-лоша, отколкото е в действителност и може да донесе ненужно безпокойство. Гледайте, четете и споделяйте положителни истории, които показват състрадание и хора, които работят заедно, за да запазят другите.

Не си позволявайте да вземете вашите новини от социални медии или уебсайтове, които не са уважавани източници на новини. Повечето погрешни представи за COVID-19 идват от тези източници. Вярвайте само на информация, идваща от лекари, учени и служители в общественото здравеопазване. CDC.gov и уебсайтът на Световната здравна организация са добри ресурси.

В никакъв случай не игнорирайте правилата за социално дистанциране. Не бива да виждате приятелите си и не трябва да ходите на обществени места, когато не е необходимо. Това е гадно, но всеки един човек трябва да направи своята част, за да сведе до минимум броя на заразените хора. Младите хора са изложени на по-малък риск от останалите, но все пак могат да пренасят вируса, да се разболеят макар и по-леко и да заразят другите, без да имат никакви симптоми. Защитете себе си, семейството си, по-възрастните си роднини и общността си, като спазвате правилата за социално дистанциране. Бъдете пример за другите!

Не спирайте да се грижите за себе си! Лягайте и се събуждайте приблизително по едно и също време всеки ден, хапвайте пресни храни, спортувайте и се мийте. Ще се почувствате по-енергични и контролирани и ще поддържате имунната си система силна.

Запомнете: Никой не е сигурен колко дълго ще продължи новият вирус COVID-19, но ние учим все повече и повече с всеки изминал ден. Това събитие някой ден ще се появи в учебниците по история. И какво ще се каже за това? И когато всичко приключи, ще се питаме работихме ли заедно? Мислихме ли за другите? Поучихме ли се от грешките си? Как отговорихме на предизвикателството – това ще се помни най-много. Затова използвайте максимално от това допълнително време с любимите си хора, научете нови неща, погрижете се за себе си и другите, останете позитивни и знайте, че не сте сами.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град