За родители

Начало | За родители | Родители борят детското затлъстяване с петиция и искане за промяна на менюто в училищата

Родители борят детското затлъстяване с петиция и искане за промяна на менюто в училищата

Аз детето | 2018-01-16

Родители борят детското затлъстяване с петиция и искане за промяна на менюто в училищата

Родители излизат с петиция за промяна на менюто в детските учебни заведения. Искат и обществен дебат по темата, за да изяснят с какво трябва да се хранят децата в училищата и детските градини. „Ставам свидетел на едно наистина нездравословно хранене сред децата в училище. Подрастващите са все по-затлъстели. Не търся вина, но искам да съберем специалисти по хранене, които да определят дневната доза полезни храни, които трябва да се приемат от учениците. В противен случай залагаме здравна бомба за децата си“, сподели нутриционистът и инициатор на петицията Яна Данаилова.

В студиото на „България сутрин“ националният консултант по хранене и диететика професор Стефка Петкова посочи, че по отношение на наредбите за хранене изпреварваме Европа, но прилагането им ни куца. „Родителите трябва да са активни, ако искаме храненето на децата да се промени. Всяка една такава стъпка води към подобряване на положението. Прилагането на наредбите е въпрос на финансиране и ефективност на системите за контрол. Тези положителни промени доведоха до задържане на затлъстяването. Макар и не чак толкова ефективно, нещата вървят в правилната посока“, поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Данаилова практиката децата да си носят храна от вкъщи не е решение на проблема, тъй като тези продукти може да са заразени и да застрашат цялото образователно детско заведение. Също така, в повечето случаи храната е сготвена от предния ден и се носи в пластмасови кутии, което е противопоказно, допълни нутриционистът.





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град