малък готвач

Начало | малък готвач | Приказни класически меденки

Приказни класически меденки

Аз детето | 2020-12-09

Приказни класически меденки

Ароматът от току-що изпечени меденки е ароматът на Коледа. Те са най-лесните, най-вкусни и ароматни сладки и направо си е срамота, че досега не сме ви ги показвали и нямаме рецепта за тях, макар да си ги приготвяме всяка година. Рецептата, която сега ще ви покажем, може да се каже, че е преписана направо от бабиния тефтер и затова я наричаме класическа. Сигурни сме, че ако попитате вашите родители и баби и те ще ви кажат същото, точно така се правят тези малки вкусни сладки, без които Коледа пак си е хубава, ама въобще не е същата. Пък и кой казва, че трябва да ги приготвяте само на празника, те са винаги вкусни и ароматни и човек може да си ги хапва по всяко време.

Необходими продукти:
1 яйце
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша пудра захар
1 кафеена чашка мед
1 чаена лъжица сода за хляб
600 грама брашно
шепа настъргана портокалова кора
1 чаена лъжичка канела

Ще ви трябват също и:
тава
хартия за печене
дълбока купа
бъркалка
формички за сладки

Сложете престилката и да започваме:

Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно. Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около 600 грама брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не остава по ръцете.

От готовото тесто направете топчета с големината на маслина и използвайте формичките, за да изглеждат приказно. Ако пък нямате формички и леко разплескани топчета пак са вкусни. Накрая ги поставяте в тавичка на дъното на която сте сложили хартия за печене и ги печете на около 180 градуса. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента, те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

След като изключите фурната ги оставете да изстинат леко и можете да ги украсите – с глазура, с ядки, с шоколадови пръчици, със сладко или конфитюр, с шоколад, каквото ви харесва. Дори и без украса пак са вкусни! Идеално си вървят с чаша топло мляко или горещ шоколад! Вкусът е приказен!

Можете да опитате и:
Сладки шоколадови копчета
Блестящите и пухкави пудингови сладки на горските феи
Вкусни неделни целувки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град