новини детски

Начало | новини детски | Приказен подарък за българските деца – книгата „Мими и Макс“

Приказен подарък за българските деца – книгата „Мими и Макс“

Анна Димитрова | 2011-06-14

Приказен подарък за българските деца – книгата „Мими и Макс“

Наскоро на книжния пазар излезе „Мими и Макс“ – завладяваща въображението история за пътешествието на две съвременни деца в един вълшебен свят. Книгата е дело на Маги Благоева – млада, талантлива и все още непозната (досега) българка, която с произведението си не просто разкрива пред децата чудесата и безграничните възможности на заобикалящия ни свят, а предизвиква нас, възрастните, да се замислим за житейските ценности, за това, как отглеждаме и възпитаваме децата си, какви сме и как живеем ние самите. Чудесните илюстрации на младата художничка Диана Стойкова изцяло подкрепят съдържанието на книгата и създават радост за малки и големи. Като цяло книгата е високо стойностен подарък за всяко жадно за духовност и знания съвременно дете.

За първи път се зачетох в „Мими и Макс“ една късна вечер, когато 7-годишният ми син вече спеше. Винаги преглеждам внимателно книжките, които му купувам, а в този случай държах в ръцете си пилотно издание, за което младата и все още неизвестна авторка очакваше моето мнение. Неусетно мина полунощ, после още час, и за изненада на мен самата, желанието ми да разбера „какво става по-нататък“ пребори умората и жаждата ми за сън. Леко, непринудено и увлекателно, приказното приключение на Мими и Макс завладя душата ми и през целия следващ ден ме окриляше мисълта за предстоящото продължение на историята вечерта. Още с първите глави от книгата разбрах, че чета шедьовър и нямах търпение да предложа „Мими и Макс“ на сина ми, който много обича да му чета приказки. Макар и по-дълга от обичайните, историята бързо привлече вниманието му и го въодушеви, и сам ме подканяше по-бързо да си свършвам работата, за да му чета. Сега, когато може сам да чете, често виждам приказката в ръцете му.
Както бе посочено при представянето и акцентирано в подзаглавието на книжката, „Мими и Макс“ е една история за малки и големи. Това е разказ за всички, които обичат историите за чудеса и вълшебства, за животни, които говорят и общуват с хората, за приказни места и герои. Тази приказка, пропита с топлота, човечност и преклонение пред природата, е завръщане към духовността. Тя е благодат за чистата детска душа, атакувана всекидневно с псевдокултура от телевизия, интернет и лъскави модернистични преводни издания. Тя е и за всички пораснали деца, които не просто искат и си спомнят детството, а се стремят да възпитат и съхранят в своите деца любовта към природата, към земята, към живота, към чистите взаимоотношения между хората. Затова и някогашните, и сегашните деца, които са отраснали с „Малкият принц“ на Антоан дьо сент Екзюпери и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, както и тези, завладени от „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис, несъмнено ще оценят невероятното приключение на едно малко момиче и едно малко момче, потеглили на неочаквано пътешествие в един различен (дали?) свят.“

Книгата може да се поръча само от личния й сайт: http://mimiimaks.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град