важните неща

Начало | важните неща | Пет от най-готините книги, които да прочетете преди училище

Пет от най-готините книги, които да прочетете преди училище

Аз детето | 2016-09-02

Пет от най-готините книги, които да прочетете преди училище

Знаете ли, никак не ни се иска да ви напомняме това, но остава по-малко от две седмици до започването на новата учебна година. Колкото и неприятно да звучи, свободните и безгрижни летни дни ще свършат за всички и отново ще се започне с домашните и уроците. Но няма как, това е важна част от живота. Ако все още не се чувствате готови обаче отново да се върнете в училище, имаме нещо, което ще ви помогне.
Може да ви прозвучи странно, но това са няколко книги. Сами знаете, четенето не е само за училище. То може да бъде забавно, приятно, интересно и прекрасно. То ни помага да отпочинем и да учим неща докато се забавляваме. Четенето е най-добрият начин за прекарване на свободното време. Никога няма да ви омръзне да четете книги, защото те са милиарди и няма да ви стигнат няколко живота, за да изчетете всичко написано през цялата история на човечеството, откакто то може да пише. Ще опитате много автори и жанрове, преди да намерите четивото, от което наистина получавате удоволствие. Не се отказвайте, докато не намерите „вашата" книга, която ще промени живота ви в този момент. И продължете към следващата, която ще ви доближи до истината. Разбрахте какво искаме да кажем...

Сега нека се върнем на училището. Прочетете една от тези или пък всички книги, които сега ще ви предложим. Някои от тях ще ви научат на различни полезни неща, докато се забавлявате, а други просто ще ви забавляват и ще ви покажат, че училището може и да е интересно.



Първата книга, която ви препоръчваме да прочетете тези дни е „333 любопитни тайни за деца – Неизвестни, загадъчни и строго поверителни“. Точно така, нямаше как да не започнем с книга, от която ще научите нещо. :-) Тук можете да разберете много любопитни и интересни неща. Например знаете ли какво се крие зад проклятието на Тутанкамон? Как работи детекторът на лъжата? Кой е мъжът с желязната маска? Какво е фата моргана? Откъде идват вампирите? Какво изчезва в Бермудския триъгълник? Не, е тогава прочетете. Освен, че много ще се забавлявате и учудвате, можете дори да изкарате отличните оценки още преди разгара на учебната година, докато разказвате какво сте прочели...

Втората книга е още по-забавна и интересна. Тя ще ви покаже как един известен писател се е справял с живота си. От нея ще разберете, че дори и известните писатели са имали проблеми в училище и никак не им е харесвало да ходят. Ще разберете и как са се справяли с тези проблеми. Макар и написана доста отдавна, толкова отдавна, че може би дори и родителите ви не са били родени, всеки ще ви каже, че тази книга си струва четенето. Говорим за „Автобиография“ – класическото произведение на Бранислав Нушич.
Бранислав Нушич (1864-1938) е сред най-известните сръбски писатели. Журналист и дипломат, той създава много романи, пиеси, комедии.
„Автобиография“ е историята за живота на автора до неговата сватба (защото след сватбата живот ли е?!), книга, която ще ви остави без дъх от… смях. По жанр тя е романизирана автобиография. Авторът разказва за собствения си живот, както и за живота на своето поколение, правейки художествено обобщение за времето и обществото в Сърбия в края на XIX век. В моментите, на които се акцентира в училище, героят е художествен образ на автора като малък – като ученик в средното училище. Разказвачът обаче е възрастният автор, който споделя спомени от детството си и често се надсмива над хората и събитията в тях от позицията на опита и възрастта си. Оттам е различна и гледната точка към разказваното – героят е вътре в събитията, докато разказвачът поглежда към тях отвън и отгоре. Нещата, които разказва, за него са вече минало. Ето защо понякога тонът му е снизходителен и насмешлив – човек се сбогува с миналото си, надсмивайки му се. Часовете по чужди езици едва ли са били толкова весело нещо за ученика Бранислав Нушич, който се притеснявал да не бъде изпитан за всички възможни изключения в немския език например. Но възрастният разказвач ги превръща в забавна история.
Така реалните хора и събития в „Автобиография“ са показани през призмата на спомена и хумора, което превръща произведението в универсално четиво за забавление и поука.



Сега да преминем и към по-новите книги. Изключително много ви препоръчваме и книгата „Майлс и Найлс: Пакостниците”. Може би отначало книгата да ви се стори скучна, защото започва съвсем обикновено. Нашия герой-пакостник Майлс Мърфи се мести от апартамент в града, в селце, в което има предимно крави. Той разбира се никак не е доволен от този факт. Трябва да остави шумния град пълен със забавления, приятелите си... Но до тук свършва всичко обикновено. Майлс решава, че трябва той да стане най-големия шегаджия в селото и новото си училище. И ето ти проблем... То вече се има страшно добър шегаджия на име Найлс. Разбира се Майлс не се предава така лесно и от тук купонът и забавлението започва. Учудване, гняв, желание за отмъщение, мръсни военни тактики и искрено приятелство ще се развихрят, а Майлс, Найлс, директорът Баркин, синът му Джош и дори безобидният Стюарт ще бъдат в центъра на всичко с над 2000 щурци, шкафопулт за изстрелване на кексчета и 107 крави. Освен, че страшно ще се забавлявате и ще видите какъв купон става в училище, ще научите и много интересни факти за кравите! ;-)



Ако желаете да изживеете поне още едно приключение преди училище, то има много подходяща книга за вас. Тя носи заглавието „Паяжината на Шарлот“. „Паяжината на Шарлот“ е най-продаваната детска книга в света. Преведена е на 24 езика и е продадена в над 45 милиона копия. Включена в класацията на Обзървър на 100-те най-велики романа на всички времена под номер 63. Вече е достатъчно ясно, защо сме включили тази книжка тук. Но все пак нека ви разкажем накратко, колкото да предизвикаме интереса ви: Романът разказва историята на малкото момиченце Фърн и неговата любов към прасенцето Уилбър, и за това, как умният паяк Шарлот спасява своя приятел от обичайната съдба на хубавите пълнички прасенца. Шарлот успява да измисли брилянтен план, за какъвто никой друг не би могъл да се сети – тя изписва в паяжината си думите ТОВА Е ПРАСЕТО, УДИВИТЕЛНО, СИЯЙНО, СКРОМНО, с които описва изключителните му качества. Тя вярва, че ако успее да направи приятеля си достатъчно известен, той няма да бъде убит. Благодарение на усилията на паяка, и с помощта на лакомият плъх Темпълтън животът на Уилбър не само е спасен, но и му помага да спечели първа награда на местния панаир.



Последна от книгите, които ние препоръчваме, но не и по страхотност е най-новата книга за един славен герой – Пърси Джаксън. Говорим за „Гръцките богове на Пърси Джаксън” – ако светът на гръцките богове ви се струва объркан, това е книгата, която ще ви забавлява, очарова и ориентира в него. Ще научите дълбоко пазените тайни на богове, полубогове, титани и всякакви други странни и божествени същества. И най-важното за разлика от това, което ни учат в училище за гръцките богове – колко величествени и непобедими са те, тук ще разберете, че и те имат своите недостатъци и срамни тайни. Още по-хубавото е, че книгата не е написана от някои учен, а от самия Пърси Джаксън, които знае как говорят младите и ги разбира. Хелиос например разкарва златната си колесница по небето, която самият той нарича „гаджеловка”.
Представени са и много гръцки митове, описани са роднинските връзки между боговете и какво ли още не. Така че ако ви предстои да учите за гръцката митология тази книга си е направо задължителна.

Това беше от нас. Надяваме се, да сме ви привлекли и да сте си харесали поне една от книгите и с тяхна помощ да направим последната седмица от лятната ваканция прекрасно-забавна.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град