България

Начало | България | Пещера Магурата

Пещера Магурата

Радина Тошкова Гечева, 17 г., София | 2006-08-28

Намира се до село Рабиша, на 25 км северозападно от Белоградчик и на 35 км от Видин. Най-близката жп гара е Димово – на 16 км. Образуването на пещерата е започнало преди 15 млн. години. Тя притежава няколко входа. Най-големият се намира в южния склон на могилата. Това е стар понор с височина 2,80 м и широчина 6 м. Друг вход (сега изход) – Вратач, който се намира в североизточното подножие на хълма, е опасно място за преминаване.

Една от първите благоустроени пещери на територията на България – осветление, пътеки, обезопасителни съоръжения. Пещерата, заедно с района около нея е обявена за природна забележителност, национален туристически обект.

Пещерата Магура е издълбана във варовиковата Рабишка могила (461м. надморска височина). Една от най-големите пещери в България – обща дължина на откритите досега галерии е около 2500м. Състои се от главна галерия, ориентирана в посока югоизток-северозапад и три странични разклонения. Отделните зали имат колосални размери – дължина над 200м., ширина повече от 50м. и височина над 20м. Рабишката могила е изградена от аптски ургонски варовици. Образуването на пещерата е започнало преди 15 милиона години. Тя е издълбана от тортонска река.

Фантастични са образуванията в пещерата – сталактити, сталагмити, сталактони, синтрови джобчета, пещерни бисери, "пещерно мляко". Някои от тях, освен с красота, поразяват и с размерите си – "Големият сталактон" има височина над 20м. и диаметър на основата 4м.; "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери – дължина над 11м. и диаметър в основата около 6м. В едно от разклоненията на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино по класическата технология.

Първите следи от човешко присъствие в пещерата датират от преди 12 хиляди години. В проучения културен пласт се разграничават няколко наслоени селища – останки от жилища, огнища, пещи, оръдия от камък, кости, метал, керамика. Открити са кости на пещерна мечка, пещерна хиена, див кон, говедо, елен, сърна и др. Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки, изпълнени с прилепно гуано (тор). Изобразени са култови и ловни сцени.



Коментари
2 коментара

Маноела Петрова, 11 г.,

Публикувано на 09.05.2010

Аз съм ходила там.Много е хубаво!

лили , ,

Публикувано на 18.12.2012

за мен тя е малко страшна и странна.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град