Инициативи

Начало | Инициативи | Първият мащабен графит в Свиленград вече краси фасадата на СУ „Доктор Петър Берон“

Първият мащабен графит в Свиленград вече краси фасадата на СУ „Доктор Петър Берон“

Аз детето | 2021-01-08

Първият мащабен графит в Свиленград вече краси фасадата на СУ „Доктор Петър Берон“

Първият мащабен графит в град Свиленград е вече факт. Графитът представя един от най-редките видове птици в България и емблематичен вид за района – белошипата ветрушка. Инициативата е част от проект на Зелени Балкани „НАТУРА 2000 в България – Нови хоризонти“, който цели да популяризира най-голямата в света екологична мрежа – европейската, от която част е и България.

Белошипата ветрушка е един от видовете, предмет на опазване в европейската мрежа. До неотдавна той беше изчезнал за страната вид. Той се „завърна“ в страната, след започване на консервационна програма на Зелени Балкани, реализирана в периода 2013 – 2017 г. по проект „По-голям шанс за белошипата ветрушка в България“ LIFE11 NAT/BG/360, съвместно с испанската организация Dema и немската организация EURONATUR.

Днес белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка. Изпълнители на проекта са екипът на „140 идеи“ (Венцислав Йосифов, Иво Илиев) – едни от известните графити артисти в страната. Предстои изрисуването на още едно училище в града, а именно I ОУ „Иван Вазов“. Двете училища са първите от поредицата сгради в пет града, които ще бъдат изрисувани с емблематични за съответните региони видове от европейско природозащитно значение. Сред тях е и сградата на EVN в Пловдив, като още се уточняват сградите, които да бъдат изрисувани във Варна, Стара Загора и Бургас.

„Зелени Балкани“ напомнят, че всички заинтересувани да бъдат изрисувани фасадите на частни или обществени сгради, могат да се свържат на контактите, посочени по-долу.

За контакт:

Елена Стоева – Ръководител на проекта „НАТУРА 2000 в България Нови Хоризонти“

тел.: 0887574699, имейл: etilova@greenbalkans.org

Венцислав Йосифов – „140 идеи“ – тел.: 0895689284

За контакти относно дейностите за опазване на белошипата ветрушка

Градимир Градев – Ръководител на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE 19/NAT/BG/001017

СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“ – тел.: +359885609289, имейл: ggradev@greenbalkans.orgКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град