новини детски

Начало | новини детски | Отпадане на два от изпитите за четвърти клас и нов график на ваканциите предвиждат от МОН за новата учебна година

Отпадане на два от изпитите за четвърти клас и нов график на ваканциите предвиждат от МОН за новата учебна година

Аз детето | 2019-07-24

Отпадане на два от изпитите за четвърти клас и нов график на ваканциите предвиждат от МОН за новата учебна година

Министерството на образованието и науката отменя два от задължителните изпити след четвърти клас –по предметите „Човекът и природата“ и „Човекът и обществото“. Въвеждат се два нови – след десети клас, по български език и литература и по математика. На тях ще се явяват задължително само учениците, които искат да завършат училищното си образование след десети клас, с който по новия закон приключва първата гимназиална степен. На тези изпити няма да се явяват учениците, които продължават в единадесети и дванадесети клас. Промените станаха ясни от публикувания днес проект на график за учебното време през предстоящата учебна 2019/2020 година от Министерството на образованието.

Оттам аргументират отпадането на два от четирите изпита след четвърти клас с думите, че обучението по български и математика – предмети, по които външното оценяване се запазва – позволяват оценка на функционалната грамотност на учениците и затова другите два отпадат.

Предлага се и нов график за ваканциите на учениците. Според него ваканциите ще са четири! Планира се есенната да е от 1 до 3 ноември 2019 г., а коледната да продължи 16 дни – от 21 декември 2019 г. до 5 януари 2020 г. включително. Денят 5 февруари е неучебен, преди да започне вторият срок на 6 февруари. От 11 до 20 април ще е пролетната ваканция за учениците от първи до единадесети клас, а от 16 до 20 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май. От проекта става ясно, че на 29 май би трябвало да приключи учебната година за децата от първи до трети клас, на 16 юни – за учениците от четвърти до шести клас. Предвижда се до 30 юни да посещават училище учениците в паралелки в спортните училища, както и всички ученици от 7 до 11 клас.

Успоредно са предложени за обсъждане и проекти на графици на ученическите олимпиади, на националните състезания, както и на състезанията по професии през следващата учебна година. Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти е един месец от публикуването на официалната страница на министерството. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани, уверяват от министерството.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град