Растения и животни

Начало | Растения и животни | Откъде идва захарта?

Откъде идва захарта?

Аз детето | 2014-09-18

Откъде идва захарта?

Захарта отдавна е част от нашето ежедневие. Също като хляба, тя винаги присъства на масата на много хора, под различна форма: в чая, в кафето, в бонбоните, в зърнената закуска. Но откъде всъщност произлиза захарта? За разлика от солта тя не се получава направо от природата. Тогава откъде точно произлизат тези сладки бели кристали?

Захарта се произвежда от няколко различни растения, като най-използваните са захарното цвекло и захарната тръстика, а в Канада тя се прави и от клен.
Като култивирано растение, цвеклото е било познато от много древни времена. Още във Вавилон през XVIII век пр. н. е., когато било открито, че листата на тръстиката са сладки и хората започнали да ги ядат. А откриването на това как се произвежда захарта, позната ни сега, е било правено в продължение на няколко века. В Европа цвеклото започнало да се използва широко чак през XVI век първо в Германия, а след това и в други страни. Захарното цвекло за производство на захар обаче се използва само в САЩ и Европа, а останалата част от света прави захар от тръстика.
Смята се, че захарната тръстика започва да се използва за първи път в Индия, а в Европа става позната по време на походите на Александър Македонски в Индия. Захарната тръстика може да бъде до 6 метра висока и дебела 5 сантиметра, има сладък вкус.

Плодовете и зеленчуците са естествени източници на захари, като най-много има в ябълките, бананите, кайсиите, гроздето, крушите, морковите, житото, картофите, лука.

Вижте още:
Защо копривата пари?
Какво е баобаб?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град