География

Начало | География | Обзалагаме се, че не знаете тези факти за Хондурас!

Обзалагаме се, че не знаете тези факти за Хондурас!

Аз детето | 2018-04-27

Обзалагаме се, че не знаете тези факти за Хондурас!

Хондурас е малка държава, но това въобще не ѝ пречи да е красива и да има богата и дълга история. Знаехте ли, че там има величествени пирамиди от времето на маите или че е пълно с интересни диви животни! Досещате се, че при тези обстоятелства няма как да не е и любима и много посещавана туристическа дестинация. Освен това „хондурас“ означава „дълбочини“ на испански. Христофор Колумб вероятно използвал тази дума, за да опише водите покрай атлантическия бряг на тази страна. Някои твърдят, че така Хондурас получил името си. За местните жители лоялността и сътрудничеството в семейството са много важни. Вече не се съмняваме, че сте готови да прочетете и още интересни факти за тази забележителна страна!

Тя граничи с Гватемала, също и с Никарагуа и Ел Салвадор. Страната споделя огромна част от брега си с Карибско море. Има излаз на Тихия океан. Няколко острова също са ѝ съседи! Хондурас е втората по големина държава в Централна Америка. Първото място ѝ е отнето от Никарагуа. Въпреки това тя пък има много богата природа разделена на цели четири различни района: планински, тихоокеански низини, карибски равнини и северни крайбрежни равнини и планини. Какво да ви кажем – в Хондурас има много планини, при това с върхове високи повече от 2948 метра. От друга страна това е държавата, единствената в Централна Америка без вулкани. Това също си е доста отличителна нейна черта.

Пълно е с крокодили и змии

Природата на Хондурас е наистина богата. Е, не чак като на Мадагаскар, но има доста различни растителни видове. Това се дължи на четирите различни зони, които вече споменахме. Благодарение на добрите условия за растеж могат да се намерят множество видове дървета – от мангрови, (дървета, които живеят във водата) до вечнозелени дървета и испански дъб, че дори и кедър. Благодарение на тази богата растителност Хондурас е и дом на много и красиви пеперуди, бръмбари и уникални паяци. Змии и крокодили пък се срещат почти на всяка крачка, особено в тропическите гори. Много видове птици пък прелитат в крайбрежните зони почти непрекъснато. Хондурас разполага и с няколко национални парка и други защитени територии, за да запази местните си растения и животни.

Семейството е най-важното

Повечето хора в Хондурас живеят в планините и са римокатолици. Семейният живот се смята за много важен. Много хора в страната са бедни и почти половината не могат да четат или пишат. Популярните храни варират в цялата страна и включват маниока (тапиока), морски дарове и люти чушки. Бедните разчитат основно на царевица, боб, ориз и други бобови растения и ядат много малко месо. Футболът е много популярен спорт в Хондурас и повечето общности имат свои собствени отбори в допълнение към националния отбор. Докато футболът е по-често срещан сред момчетата, баскетбол, волейбол и танци са по-чести сред момичетата. Западна музика и филми също са обичайни форми на развлечения.

Изнасят много кафе

Гражданите на Хондурас гласуват за президент, който служи за един четиригодишен мандат. Президентът назначава 18 управители, които да управляват административни отдели. Хората във всяко едно населено място си избират сами кмет. Една трета от икономиката в Хондурас произхожда от селското стопанство, като кафето е най-големият износ на страната. Бананите също допринасят със значителен процент от внесените пари в държавата.

Малко история

  • Колумб открива Хондурас през 16 век, като преди това територията е била дом на маите и други индианци и откритието му скоро е последвано от завладяването на страната от Испания.
  • В началото на XIX век Хондурас придобива независимост от Испания и за кратко става част от Мексико, преди да се присъедини към новосъздадените Обединени провинции в Централна Америка.
  • Създавайки политическа нестабилност в началото на 20-ти век, Съединените щати предприемат действия, за да защитят инвестициите си в бананови култури в страната.
  • През 1969 г., докато Хондурас е под военен режим, в Ел Салвадор се стига до кратка, но сериозна война в резултат на спор за имиграцията и липсата на ясно определена граница между двете страни. Две десетилетия по-късно Хондурас се връща към цивилно управление и постига споразумение с Ел Салвадор.
  • През 1998 г. ураганът Мич взима живота на над 5000 души в Хондурас и причинява щети за милиарди долари.
  • Политическата нестабилност продължава да безпокои страната, като през 2009 г. се провежда друг военен преврат.

Снимки: nationalgeographic.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град