любопитно

Начало | любопитно | Небесни чудеса: четири частични лунни затъмнения и четири суперлуни ще ни очакват през 2020 г.

Небесни чудеса: четири частични лунни затъмнения и четири суперлуни ще ни очакват през 2020 г.

Аз детето | 2020-01-10

Небесни чудеса: четири частични лунни затъмнения и четири суперлуни ще ни очакват през 2020 г.

Тази година ще има няколко интересни астрономически явления, сред които четири частични лунни затъмнения и четири суперлуни. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Никола Петров, директор на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.

„Още на 10 януари ще има едно частично лунно затъмнение. Това е първото лунно затъмнение от четири, които ще се наблюдават тази година. Те няма да са пълни и Луната няма да попадне изцяло в сянката на Земята, а в полусянката ? и това не ги прави чак толкова впечатляващи. На практика, наблюдавайки ги, почти няма да забележим, че Луната е попаднала в полусянката на Земята. Луната леко ще намали своята светлина, но хората, които не се занимават професионално с такива наблюдения, дори няма да могат да го забележат. Все пак за България то започва в 19.07 часа на 10 януари и завършва в 23.00 часа“, поясни д-р Петров.

Той допълни, че лунно затъмнение в полусянката на Земята ще може да се наблюдава и на 5 юни. „На 5 юли и на 30 ноември лунните затъмнения няма да могат да бъдат наблюдавани от България“, уточни астрономът. Той отбеляза, че през тази година още в първите месеци от февруари до май ще има и четири суперлуни. „По време на пълнолуние Луната ще ни изглежда някак по-голяма като размери. Първата такава суперлуна ще бъде на 9 февруари. Тъй като Луната се върти около Земята по елиптична орбита, има моменти, в които в нейното най-близко състояние до нашата планета Земя е във фаза пълнолуние и тогава се нарича суперлуна. Тогава тя визуално изглежда по-ярка и малко по-голяма като видим диаметър“, добави д-р Петров и посочи, че до май ще има общо четири такива суперлуни.

Прочетете още интересни факти за тези и други лунни явления:
Защо понякога Луната изглежда оранжева?
Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!
Защо Луната се вижда и през деня?
Защо Луната има различни форми?
Знаехте ли, че на Луната ще имате различно тегло?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град