зоокът

Начало | зоокът | Най-старата птица в света измъти 40-ото си пиленце

Най-старата птица в света измъти 40-ото си пиленце

Аз детето | 2019-02-08

Най-старата птица в света измъти 40-ото си пиленце

Най-възрастната дива птица в света – албатросът Уиздъм, си измъти пиленце, съобщи Службата за охрана на рибните ресурси и на дивите животни в САЩ. Орнитолозите отбелязват, че 68-годишната Уиздъм и нейният партньор са се запознали, когато самката е била на 56 години, пише БТА. Албатросите като Уиздъм живеят обикновено около 50 години. Затова всяко нейно ново пиленце предизвиква възторг. Досега тя е измътила най-малко 40.

„Видяхме я близо до гнездото ѝ на 29-и ноември и биолозите потвърдиха, че е снесла яйце“, съобщиха миналата година от резервата на атола Мидуей. Тогава и сега край Уиздъм отново е съпругът ѝ Акеаками. Той ѝ помага в мътенето, а след това и в отглеждането на малкото. Докато то полети, ще минат седем месеца. Яйцата на албатросите се излюпват за 60 до 64 дена. Малкото на Уиздъм се излюпи този месец, а големи пера ще му поникват след 150 дни. Уиздъм има идентификационен пръстен от 1956 г. Тогава е била поне на 5 години, но е възможно и да е била по-възрастна. Дълго време биолозите нямаха вест от нея, но през 2002 г. тя се появи. Оттогава редовно идва да мъти в морския национален парк на атола Мидуей.

На атола Мидуей се е установила най-голямата колония албатроси в света. Уиздъм е лайзенски албатрос. Почти 70 процента от този вид живеят на атола, който е на около 1900 км на северозапад от Хонолулу. Има и по-дълголетни птици от Уиздъм, например папагалът Куки, който почина в зоологическата градина на Чикаго на 83 години. Уиздъм обаче вероятно е летяла най-дълго, по изчисления 3,2 до 4,8 милиона километра.

Албатросите са и още по-впечатляващи... Защо ли? Тук кликнете и ще разберете!

Снимка: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град