любопитно

Начало | любопитно | Най-невероятните училищни факти

Най-невероятните училищни факти

Аз детето | 2017-01-18

Най-невероятните училищни факти

Днес смятаме да си поговорим с вас за училище. Може би след това първо изречение сте си помислили, че няма нужда да четете повече, но не, не затваряйте страницата. Тук няма да има нито скучни уроци, нито домашни. Ще ви разкажем някой любопитни и интересни неща за училището. Например, думата „училище“, произлиза от „учене“, но пък думата „школа“, идва от гръцката дума „сколе“, което в буквален превод означава „свободно време. Или че първите училища в България са основани през IX век от княз Борис при пристигането на учениците на Кирил и Методий – това са Преславската и Охридската книжовни школи. Тяхната цел е била обучаването на българските духовници в грамотност с новата азбука. Но освен това в Охрид св. Климент е преподавал и редица други знания, които са били важни за обикновения живот, например как се облагородяват плодни овошки. Интересно ли беше да го научите, ако е така, четете по-надолу, ще срещнете още много интересни и любопитни факти.

 • В 43 страни, учебната година започва на 1 януари, в 16 страни през март. А на 15 септември учебната година започва, както у нас, така и в още 122 страни.
 • В Чехия най-високата оценка е „1“, а най-ниската – „5“. Във Франция всички оценки се правят по 20-точкова система, а в Америка вместо числа се използват букви.
 • Колкото и да е странно, историята на пъзела е свързана с училището, тъй като той е изобретен за образователни цели. Преди години в Германия, децата са били насърчавани да събират картата на Европа от нарязани парчета. Смята се, че това е бил първият пъзел.
 • Звездите на знамето на САЩ са измислени от ученик.
 • В древна Гърция наричали „учители“ роби, които не са подходящи за работа, но били най-преданите на господаря си. Тези роби водели децата на училище.
 • Първоначално училищата са били място за дискусия, а не за преподаване на уроци.
 • Училището с най-много ученици в света се намира в Индия. Там учат около 28 000 деца.
 • Най-дълго учещият човек в света е от Обединеното кралство. Робърт Кронин ходил на училище 52 години и завършил образованието си на 72.
 • Най-скъпото училище в света се нарича „Международно училище за млади дами и господа“. Обучението в него струва 77 500 долара за един месец.
 • Най-дългият урок в света е продължил 54 часа. Той е проведен от професор по биология в Австралия през 2003 година.
 • Едно от най-многобройните събирания на класа се провело в Германия, срещата събрала повече от 2500 възпитаници, по повод на 100-годишнината на училището им.
 • Има различни училища, включително и „номадски училища“, „подземни училища“, „учене чрез музика“, „плаващо училище“, „училище без дисциплина“ и т. н.
 • В Етиопия ваканцията е 12 до 15 седмици в зависимост от училището. В Германия обаче има само една много кратка шест-седмична почивка.
 • Още нещо за ваканцията: Преди в България да е приет във всички населени места един и същи срок на ваканцията, всяко училище само определяло това. В малките селски райони, на училище се ходило от декември до март и от май до август, така че децата да могат да помогнат за сеитбата през пролетта и събирането на реколтата през есента.
 • В Бразилия децата започват училище в 6 часа сутринта и свършват в 12. Това е така, защото според бразилците учениците трябва да се приберат вкъщи и да споделят обяда (най-важното хранене за деня) със семейството си. А в Мексико учениците ходят на училище от понеделник до петък, но също и в събота, тогава имат свободноизбираема подготовка.

 • В Америка има традиция да се подаряват ябълки на учителите. Тя датира от 16-ти век в Дания, където родителите плащали на възпитателите на децата си с храна (а именно ябълки, тъй като те са скъпи и трудни за бране), понеже учителите не могли да си ги купят със заплатите си.
 • Според проучване проведено из страните от целия свят, 70 процента от всички деца обичат да ходят на училище.


Това беше от нас, а вие знаете ли някакви интересни факти за училището? Разкажете ни за тях в коментарите.Коментари
4 коментара

Ели , ,

Публикувано на 11.05.2016

Любопитни факти за японските училища и посещаващите ги ученици. 1. В повечето държавни и частни училища момчетата трябва да са късо подстригани. Не са позволени бижута освен часовници. 2. Много частни училища (gijuku/義塾) имат правило, което гласи, че учениците трябва да носят униформи както в училището, така и извън него. Всички копчета трябва да са закопчани, забранено е навиването на ръкави, а декорациите по униформите се смятат за неприемливи. 3. Ученикът е “рекламното лице” на училището, затова не се толерира неприемливо поведение. 4. Обикновено след 20.00 часа ученикът трябва да е без униформа и у дома. В случай че той все още е с униформа, трябва да има оправдание /напр. участва в спортен отбор, има посачова работа и т.н./ Тези правила се отнасят по-скоро за частните училища. Държавните нямат подобни правила. В случай че ученикът не желае да спазва установените правила, той може да напусне по всяко време частното училище, в което се намира. 5. Децата, които ходят в държавни училища, посещават тези в района, в който живеят. 6. Тъй като в повечето райони училищата са малки, училищни автобуси обикновено не се използват (с изключение с цел екскурзии) и родителите не карат децата си на училище. В Токио стигането до училище отнема от 5 до 15 минути. А учебният ден е от от 08:30 ч. до 15:00 ч. 7. Единствените шкафчета, които съществуват, са за обувките, с които учениците ходят отвън. Всички други техни вещи се съхраняват в класната стая. 8. Всеки ден учениците имат предмет, който е свързан с ежедневни задачи. Като например чистене на класните стаи, залите и двора около училище. 9. Малко са децата, които не взимат участие в извънкласни занимания. Незасивимо дали е участие в спортен отбор, клуб “Култура”,музикални или театрални групи, децата вземат активно участие и се радват на това, чрез което имат възможност да се развиват. 10. Японските училища нямат балове.

От редакцията: Много благодарим Ели за споделените факти, бяха изключително интересни за прочитане. :-)

Виктория , ,

Публикувано на 11.09.2018

Какво значи "номадски училища"?

От редакцията: Най-често всяка година са на ново място, защото се изграждат в райони с много свлачища например и затова когато се наложи го местят на друго място. Което пък от своя страна означава, че не се сгради от бетон, а най-често голяма палатка или няколко колиби.

Лили -, - г.,

Публикувано на 18.11.2018

1. Най - старият преподавател в света е Агнес Железник, преподаваща в Америка. Тя е на 101. 2. В Исландия има час по плетене. 3. В Иран до университета двата пола се образоват отделно, и то от учители от същия пол. 4. В Пакистан няма безпатно училище. Пакистанчетата са задължени да ходят на училище от 5 до 9 - годишна възраст. 5. Учениците в Шанхай отделят почти 3 часа ежедневно за домашно. 7. Холандчетата започват училище на 4 - ия си рожден ден - така винаги има нови ученици в класа. 8. Най - малкото училище е в Торино - през 2014 там е учело само едно дете. 9. Във Финландия децата могат за пишат с молив, да ходят из училище по чорапи и пижами. Много уроци прекарват навън въпреки климата. Няма домашни и изпити, децата седят на канапета или килимчета... Математиката има еднакъв брой часове с всеки друг предмет - да, и с час на класа... А финландците са едни от най - образованите и изобретателни хора в света! 10. В Бангладеш има над 100 плаващи училища.

диляна илиева, 12 г.,

Публикувано на 05.12.2018

е хубав

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град