любопитно

Начало | любопитно | Най-интересните и странни обичай за посрещане на новата година по света

Най-интересните и странни обичай за посрещане на новата година по света

Аз детето | 2015-12-31

Най-интересните и странни обичай за посрещане на новата година по света

Още от съвсем малки разбираме, че посрещането на новата година е голяма радост за всички хора по света и се превръща в грандиозно тържество всеки път. Трябва да ви признаем, че като по-малки се чудехме защо е целият този шум след като след 12 месеца ще се повтори същото, но с всяка година все повече разбирахме смисъла и веселието на хората. Всички хора по света посрещат Нова година по този специален начин, за да изпратят старата и всичко, добро или лошо, което им се е случило, за да могат да оставят старата година в миналото и да приветстват бъдещето, което ги очаква, тоест което очаква всички нас. Както много добре знаете, Нова година се празнува на 31-ви декември, в последния ден от Григорианския календар, в полунощ, когато се сбогуваме със старата година и очакваме с надежда новата. Празникът е белязан от събирания сред приятели и семейство, а в някои от най-големите градове в света има хипнотизиращи общоградски партита, които обикновено са придружени с пищни фойерверки и музика.

Знаете ли, че всъщност Нова година е най-старият празник в света. Празнувана е още в древен Вавилон, преди 4000 години. Всички знаем как най-често посрещаме новата година и най-любимата ни част от нея е фойерверките и поздравите в 00 ч., нали? И все пак трябва да знаете, че въпреки многото общи неща, всяка страна си има своите традиции и интересни и странни ритуали свързани с Новата година. Понеже тя е днес решихме, да ви представим най-интересните от тях.

Представяте ли си, че както ние тук обичаме да хвърляме конфети и бенгалски огън така италианците от Неапол на Каподано, както те наричат новата година, имат обичая да изхвърлят през прозорците стари мебели и други предмети, което се възприема като символ на смъртта на отминалата година. Обичай в Италия е да се подаряват портокали на близките на този празник. Испанците пък гълтат по едно зърно грозде при всеки от дванайсетте удара в полунощ – така те вярват, че ще имат по-голям късмет през всеки от 12 месеца на следващата година. В Дания удрянето по вратите на съседи и приятели известява влизането на новата година в домовете.

В Ирландия по традиция в къщата се влиза през предната врата, а се излиза през задната при настъпването на 12-я час. Смята се, че така щастието ще бъде на твоя страна. Англичаните в полунощ прекрачват прага на къщите с монети в джоба – за богатство, парче въглен – за топлина и сол – за храна през следващата година. Шотландците имат подобен обичай, но вместо сол носят парче от новогодишния пудинг, както и уиски, което върви към него. В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Като всяко има своя символика - рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота.

В Рио де Жанейро новата година се посреща на плажа. Всички са облечени в бяло и носят бели цветя, с които даряват богинята на морето. Празникът продължава с пищни фойерверки, които придават вълшебство на нощта.

В много домове на Латинска Америка имат специална кристална чаша, която пълнят с вода в новогодишната нощ. Щом удари 12 часът, хората плисват течността през прозореца като знак, че старата година си е отишла успешно и те очакват новата да бъде така чиста и прозрачна като водата.

В Новогодишната нощ датчаните обикалят с много счупени чинии, които оставят на прага на домовете на приятели. Старите чинии се съхраняват цяла година и в полунощ се изхвърлят пред входната врата на приятели. Многото счупени чинии символизират много приятели и се считат за обществено богатство.

В Русия все по-популярен става един екстремен обичай за посрещането на Нова година. Домакин на този обичай е най-дълбокото езеро във света – Байкал. В Новогодишната нощ, професионални водолази пробиват дупка в леда и се гмуркат минимум на 40 метра дълбочина. Ритуалът нямаше да е толкова чудноват, ако водолазите не носеха със себе си в дълбините коледна елха.

На Нова година в Китай всички врати са украсени с нещо червено, тъй като червеният цвят е символ на щастие и радост. Въпреки че всички семейства се подготвят за празника в новогодишната нощ, от домовете се крият всички ножове до 24 часа, за да не се нарани някой, защото се смята, че порязването ще попречи на семейното щастие в предстоящата година.

А знаете ли тук какъв е нашият най-интересен обичай?

Снимки: stockphoto.comКоментари
2 коментара

рени , ,

Публикувано на 01.01.2016

Честита Нова година!

Пламена , 12 г.,

Публикувано на 01.01.2016

Аз живея във Дания!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град