любопитно

Начало | любопитно | Най-големият пъзел в света

Най-големият пъзел в света

Аз детето | 2015-03-24

Най-големият пъзел в света

Има ли тук сред вас фенове на пъзелите? Надяваме се, че да, защото ние сме им големи фенове. Те са толкова интересни и развиват ума. Обичате дори да не гледаме картинката на кутията, а просто да си купим пъзел, да го сглобим и чак тогава да видим какво ще се получи. Особено любими са ни пъзелите с повече от 2 000 части. Вярно, че те се редят много по-трудно, но пък така е още по-интересно. Всъщност знаете ли, че първите пъзели били направени в Лондон и пуснати за продажба около 1760 г. от Джон Спилсбъри - картограф и дърворезбар, като забавен начин за изучаване на география. Те изобразявали карти на различни държави и били направени от дървени плоскости, разрязвани с трион, откъдето идва и английското име на играта - "jigsaw puzzle". Всъщност на английски думата "puzzle" означава всякакъв вид ребус, главоблъсканица. Но сега ще ви представим една истинска и огромна пъзелска главоблъсканица.

Не знаем точно кога, но ние разбрахме на скоро и разбира се като едни истински фенове на пъзелите веднага си го поискахме от Дядо Коледа. Оказва се, че в света съществува пъзел наречен „Живот“, който се състои от невероятните 24 000 части. Дори е попаднал в книгата на рекордите на Гинес, като най-големият пъзел в света.

Главоблъсканицата се състои от четири секции с по 6 000 детайла във всяка. Размерите на пъзела очаквано са големи – 4 метра и 28 см дължина и 1 и 57 см широчина. Чудим се с тези размери, къде ще го построим. Може би в парка или гората... „Живот“ е бил създаден от известният художник от Нова Зеландия Ройс МакЛюр. За тема на този огромен пъзел художникът избрал мащабна панорама на земята и подводните светове, човешките понижения, съзвездията и планетите.

Първи да построят това чудовище на пъзелите са получили жителите на Белгия. 28 дни и 20 часа трябвало на жителите на Белгия за да построят цялостната картина. Те разказват, че всъщност повечето време им отнело да сортират частите, отколкото да ги сглобят. Според тях очарованието на пъзелите се състои в това, че веднъж започнал да го редиш не искаш да спреш докато не е готов.  Коментари
2 коментара

Венелина Вънова, 49 г.,

Публикувано на 01.08.2016

Здравейте, този пъзел е сглобен през 2010 г в Плевен за 66 дни от сам човек :) В моменъа може да се види в Snowy Studio

Светльо , ,

Публикувано на 02.08.2019

Изкам да наредя най големия пъзел в света

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град