зоокът

Начало | зоокът | Най-добрият ми приятел е акула!

Най-добрият ми приятел е акула!

Аз детето | 2017-01-18

Най-добрият ми приятел е акула!

Акулите са смятани за най-страшните животни в подводния свят. Те винаги са всявали страх сред хората, заради своите големи и остри зъби и хищническия си характер. Не един и два филма на ужасите са правени само и единствено за акулите, а картинки, в които над водата се вижда само една акулова перка могат да предизвикат уплаха и у най-смелите от вас. Акулите обаче са много повече от едни страшни огромни риби в морето. Знаехте ли например, че те са се появили преди повече от 400 милиона години, което на практика ги прави по-стари дори и от динозаврите? Освен това не всички видове акули атакуват хората. Тези, които нападат случайно хора в морето или океана са само една малка част от тях. Все пак под водата има повече от 200 вида акули. Най-опасните от тях са представителите на видовете: тигрова акула, голямата бяла акула и бичата акула. Но дори и сред тях има много изключения. Така например предаността на някои дори и от тези най-страшни видове акули няма как да трогне и най-уплашения човек. Една такава невероятна история сега споделяме с вас, която доказва на всички нас, че не бива да поставяме нищо под общо заключение и че външният вид понякога лъже.

Това е Рик Андерсън – австралийски инструктор по подводно гмуркане, който обожава своята работа. Той не се страхува от нито едно животно под водата, защото смята, че никой не иска да му стори зло! Той е много добър човек, така твърдят най-близките му приятели и често се шегуват, че сигурно дори акулите виждат това. Никой от тях обаче не подозирал, че скоро това ще си е съвсем истинска история. Той е най-добър приятел с бича акула, която всеки ден, на едно и също място в океана, в определен час го чака да се появи, за да се „видят“!

„Първия път, когато се срещнах с Рори (да, акулката вече дори си има име) – беше преди 7 години. Тогава той беше съвсем малък, само 15 сантиметра. Макар че се гмуркам вече 10 години, дотогава не бях виждал толкова малка бебе акула и затова исках да я видя по-отблизо. Внимателно се приближих към Рори, погалих го и след това се върнах на повърхността. Разказах на приятелите си за невероятната среща, но никога не съм подозирал, че тази среща ще се повтаря всеки ден вече 7 години“.

Бичата акула толкова харесала Рик и внимателното му отношение, че решила той да бъде новият ѝ приятел и всеки ден от времето на първата им среща се връщала на същото място и очаквала Рик да се появи, за да си „кажат“ по едно „здравей“. „Едно от най-погрешните схващания за акулите е, че те са безмозъчни убийци, готови да нараняват хора по всяко време. – твърди Рик Андерсън. „Мисля, че тази моя история напълно доказва този факт. Както всяко живо същество, така и акулите нападат най-често, когато се чувстват застрашени!

Снимки: Рик Андерсън

Вижте още:
Кой е по-страшен – акулите или делфините?
Удивителните животни, които морската вода крие
Косатката – най-добрият ловец сред бозайницитеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град