новини детски

Начало | новини детски | Национална мрежа за децата търси детските герои

Национална мрежа за децата търси детските герои

Аз детето | 2020-03-23

Национална мрежа за децата търси детските герои

Днес, във време на пандемия и световна криза на всички нива, повече от всякога имаме нужда от хора и организации, които със своята гражданска активност подкрепят децата и семействата. Мисията на наградите „Златна ябълка“ е да обърнат фокуса на общественото внимание именно към тях.

Национална мрежа за децата обяви старта на номинациите за наградите „Герой на децата“ и „Детска организация“ в рамките на традиционните годишни награди „Златна ябълка“ за принос към благосъстоянието на децата и семействата у нас.

С юбилейния конкурс, който отбелязва своята десетгодишнина, Мрежа за децата отличава организации и личности с принос за развитието и бъдещето на децата в България. Целта на наградите е да привлекат общественото внимание към хората, които проявяват гражданска активност, и да популяризират техния положителен пример.

Кой е Героят на децата? Това е личност или неформална група хора, които са повлияли положително живота на децата и които се застъпват за правата им в най-широк план. Със своите инициативи и работа те променят мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание, подкрепа и възможности за развитие.

Тази година за първи път Национална мрежа за децата въвежда нова категория – „Детска организация“ с идеята да отличи граждански организации, които със своите дейности, проекти и инициативи въздействат положително върху живота на децата и семействата в областите на здравеопазването, образованието, правосъдието, благотворителността и детските права.

Тази категория също ще бъде отворена за номиниране и гласуване от цялата общественост.

Номинациите за „Герой на децата“ и „Детска организация“ се приемат до 1 май 2020 г., като е необходимо да се попълни формата за номиниране в сайта на Наградите.

Изборът на победители ще бъде направен след онлайн гласуване, което ще продължи до 25 май 2020 г.

Победителите ще бъдат обявени в Деня на детето – 1 юни.

Кои са Героите на децата през годините?

  • 2019 година – „Герой на децата“ стана Антонина Кенова, която работи за изграждането на справедлива, иновативна и качествена система за обучение на най-малките. Антонина събира и обработва предложения за подобряване на системата за прием в детските градини, подпомага изпращането на сигнали за нередности, търси диалог с институциите.
  • 2018 година – „Герои на децата“ бяха д-р Таня Андреева и Дария Мукова, създатели на платформата HealthyKid Sofia, която при нужда насочва родителите към подходящи лекари и лечебни заведения.
  • 2017 година – „Герои на децата“ станаха Мариана Гелева и всички дами от страницата „Плетем за българските деца“, които всеки ден създават красиви, ръчно изплетени играчки с благотворителна цел.
  • 2016 година – „Герой на децата“ беше Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци – Пловдив, която работи с много доброволци и подпомага работата с деца в неравностойно положение.
  • 2015 година – „Герои на децата“ станаха майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си.
  • 2014 година – Призът получи екипът на 40 СОУ „Луи Пастьор“, София, за това, че успя да спаси едно загиващо училище.
  • 2013 година – Победител в категорията беше Дарин Маджаров – създател на сайта Уча.се.
  • 2012 година – Наградата спечели Илияна Кълева – лекар-педиатър от „Бърза помощ“, осиновила четири деца.

Освен за Герой на децата, награди „Златна ябълка“ се връчват също в категориите „Болница“, „Училище“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и „Награда за цялостен принос“, като в тези категории номинациите се правят от 150-те организации членове на Национална мрежа за децата от цялата страна.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град